Tervetuloa vuosikokoukseen 25.2.2018!

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN

Tekstiä päivitetty 1.2.2018

PAIKKA: Valkea talo, Ilkantie 4, A-osa (ovi parkkialueelle, tila esteetön), Helsinki

AIKA: sunnuntai 25.2. klo 12 alkaen

Kuva: Jasmin Pyykkö

pieni koira istuu sylissä ja katsoo kohti kameraa

On taas vuosikokouksen aika! Tervetuloa tapaamaan muita yhdistyksessä toimivia tai siitä kiinnostuneita ja katsomaan yhdessä menneeseen ja tulevaan. Vuosikokouksessa muun muassa valitaan yhdistyksen hallitukseen uusia jäseniä erovuoroisten tilalle.

Tämä sama kutsu lähetetään sekä yleisen sähköpostilistamme kautta että jäsenillemme kirjeitse. Yhdistyksen varsinaisilla ja kannatusjäsenillä on kokouksessa äänioikeus. Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan! Mukaan ovat tervetulleita myös työssä tai koulutuksessa olevat hyötykoirat. Tietoa yhdistyksestä


Huomioitavaa

Tarjolla kahvia, pullaa ja hedelmiä. Erikoisruokavalioista huomioimme vähälaktoosisen ja vegaanisen ruokavalion. Jos olet tulossa ja sinulla on jokin muu ruokavalio, lähetäthän meille viestiä.

Tilassa on induktiosilmukka. Jos sinulla on tarvetta tulkkaukselle, otathan meihin yhteyttä. Tulkin käyttäjä tilaa itse tulkin, mutta jos saman tulkkausmuodon käyttäjiä on useita, tulkkausta voidaan jakaa.

Kokousta on mahdollista seurata etänä. Siinä tapauksessa lähetä meille viestiä viimeistään perjantaina 23.2. Äänioikeus on kuitenkin vain paikalla olevilla.

yhteydenotot: info@koiratukena.fi


Saapuminen

Paikan päälle on todella helppo tulla, parkkitilaa riittää omalla autolla tuleville ja julkisillakin pääsee hyvin:

Bussit 43 ja 40 Elielinaukiolta, Ilkantie 4:n kohdalla Valkean talon pääsisäänkäynnin edessä on bussipysäkki (“Haagan ammattikoulu (1651)”).

Rautatieasemalta Huopalahden asemalle, josta lyhyt kävelymatka, saapuvat lähiliikenteen junat Y, X, U, L, E, A, P ja I.

Sisäänkäynti hallintosiivestä, A-osan ovesta parkkipaikkaa vastapäätä, ovi on auki n. 11.45–12.00. Jos eksyt, myöhästyt tai olet hieman etuajassa, soita tai tekstaa: 040  5007 347 (järjestösihteeri Tiina)

Liitteet (kokoukseen myös tulostetaan muutamia kappaleita liitteitä) //päivitetty 1.2.2018


Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat:

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilin-/toiminnantarkastajien lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä

7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio, sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2018

8. Valitaan hallitukselle puheenjohtaja, joka toimii myös yhdistyksen puheenjohtajana, sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle

9. Valitaan kaksi tilin-/toiminnantarkastajaa ja tilintarkastajan varamies

10. Kokouksen päättäminen

Verkkokaupassamme alkoi ale!

Tammikuu on jo pitkällä! Puuttuuko teiltä vielä seinäkalenteri?

Kun ostat sekä kalenterin että naksuttimen, saat kalenterista 50% alennuksen! (naksutin 6e/kpl, kalenteri naksuttimen kanssa 5e/6e + toimituskulut, norm. 10e/12e + toimituskulut).

Eikö naksuttimelle ole juuri nyt käyttöä? Saat joka tapauksessa kalenterista 25% alennuksen! (7,50e/9e + toimituskulut, norm. 10e/12e + toimituskulut).

Tarjoukset ovat voimassa niin kauan kuin kalentereita riittää.

Nyt kannattaa mennä ostoksille!

Mainos. Kalenteriale. Klikkaamalla kuvaa pääset verkkokauppaamme ostamaan seinäkalenterimme.

Viitotaan vähän: esittelyt

Teksti: Tiina Vanhanen
Artikkeli on aiemmin julkaistu Kuulo- ja tukikoiralehden numerossa 2/2017

 

Yhdistyksemme toiminnassa on mukana monenlaisia ihmisiä. Mukana on myös paljon viittomakielisiä sekä sellaisia, jotka puhutun kielen lisäksi käyttävät viittomia. Jos et osaa viittoa, mutta haluaisit oppia, on hyvä aloittaa sormiaakkosista!


Vähän viittomakielistä

Mitä tarkoitan kun puhun viittomakielestä ja viittomista? Koska olemme Suomessa, puhun suomalaisesta viittomakielestä ja niistä viittomista, joita siinä käytetään. Eri maissa käytetään eri viittomakieliä: Suomessa yleisesti käytettyjä viittomakieliä ovat suomalainen viittomakieli ja suomenruotsalainen viittomakieli. Ne ovat sukukieliä keskenään. Suomenruotsalainen viittomakieli on hyvin pieni kieli, ja sitä käyttävät yleensä ihmiset, jotka elävät suomenruotsalaisessa kulttuurissa. Se on eri kieli kuin ruotsalainen viittomakieli.

Kielirajat ovat erilaisia kuin puhutuissa kielissä: Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytetään amerikkalaista viittomakieltä, joka on ihan erilaista kuin brittiläinen viittomakieli. Aina joskus joku ihmettelee, että eikö se viittomakieli ole muka kaikkialla samaa. Ei ole! Eivät viittomakielet ole tipahtaneet taivaasta valmiina. Ihmiset eri puolilla maailmaa ovat luoneet ne ajan saatossa – ihan kuten puhututkin kielet.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen. Huom! Suomalaisen viittomakielen sormiaakkosten joistakin aakkosista on useampi hieman toisistaan eroava versio. Tässä kustakin aakkosesta on esitelty vain yksi versio, ja ne on esitetty oikeakätisesti. Voit tehdä samat kirjaimet myös peilikuvana vasemmalla kädellä. Katso muita versioita Suomi-viittomakieli -nettisanakirjasta

Kuvasarja suomalaisen viittomakielen sormiaakkosista

Viittomia ja sormiaakkosia

Viittoma on vähän kuin puhutussa kielessä sana: se tarkoittaa sitä, mitä tiettyä asiaa teemme yhdellä tai kahdella kädellä, kun haluamme ilmaista yhden tietyn asian. Esimerkiksi ”koira” viitotaan taputtamalla kaksi kertaa avokämmenellä omaa lannetta – vähän kuin kutsuisit koiraa. (video Suvi-palvelussa)

Sormiaakkosilla ilmaistaan esimerkiksi ihmisten ja paikkojen nimiä, jos niille ei ole omia vakiintuneita viittomia. Eri viittomakielissä on erilaisia sormiaakkosia. Kun ilmaisemme jonkin asian sormiaakkosilla, teemme kirjaimet kädellä peräkkäin, vähän kuin kirjoittaisimme.

MINÄ OLEN…
Kun haluat esitellä itsesi yksinkertaisesti, osoita itseäsi etusormella, ja sen jälkeen sormita nimesi sormiaakkosilla kirjain kerrallaan.

KUKA SINÄ OLET?
Jos haluat kysyä sitten keskustelukumppanisi nimeä, osoita häntä etusormella ja nosta kulmakarvojasi kysyvästi. Keskustelukumppanisi voi kertoa nimensä sormiaakkosilla ja sen jälkeen kertoa sinulle esimerkiksi oman viittomansa. Monilla viittomakielisillä ja viittomakielisessä yhteisössä toimivilla on oma viittomanimi. Koska nimen kertominen sormiaakkosilla on hidasta, on tapana antaa tällaisia lempinimiä. Ne voivat liittyä esimerkiksi henkilön ulkonäköön tai luonteeseen. (esimerkkejä viittomanimistä Viittomakielisessä kirjastossa)

TUO ON MINUN KOIRANI
Kun haluat esitellä oman koirasi, voit viittoa vaikka näin: jos koira on lähellä, osoita sitä etusormellasi.
Avokämmen rinnallesi: MINUN
Avokämmenellä lanteen taputus kahdesti: KOIRA (video Suvi-palvelussa)

Olet juuri viittonut ”Tuo on minun koirani”. Sitten voit vaikka sormiaakkosilla kertoa sen nimen.
Haluatko oppia lisää viittomia? Katso täältä lisää! Suvi.viittomat.net

 

Talvitiedote 2017

Kausitiedotteemme on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä sähköinen uutiskirje, jossa tiivistämme yhdistyksen kulumiset tiukaksi paketiksi. Haluatko saada tiedotteen sähköpostiisi? Tiedotteemme voi  tilata tai tilauksen perua omilla lomakkeillaan.

Seuraava kausitiedote tulee keväällä. Muuten toimintaamme voi seurata Facebook-seinältämme (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry) sekä Instagramissa ja Twitterissä (molemmissa @koiratukena).

Hyvää joulunaikaa toivottaen,
Järjestösihteeri Tiina
tiina@koiratukena.fi
Facebook: Tiina Koiratukena
Teksti jatkuu kuvan alla.

Kuvituskuva. Kaksi mustaa labradorinnoutajaa juoksee lumessa.

Kuva: Minna Tallberg

 

Ajankohtaista

Vastaathan toimintakyselyyn 2017 viimeistään 14.1.

Vuodenvaihde on sekä menneeseen vuoteen että tulevaan katsomisen aikaa. Yhdistyksemme perustavoiteita ovat kuulo- ja tukikoirien koulutus ja  koirien käyttäjien tukeminen. Näin vuodevaihteessa haluamme tietää, kuinka vuosi 2017 on sujunut – niin asiakkaiden, vapaaehtoisten ja kouluttajien kokemusten pohjalta, kuin tilastojemme valossa.

Siksi julkaisemme nyt toimintakyselyn koskien vuotta 2017. Siihen voi vastata viimeistään 14. tammikuuta. Vastaukset ovat meille todella arvokkaita.

Lue kyselystä lisää

Ympäristötesti Helsingissä 14.1.2018

Helsingin keskustassa pidetään ympäristötesti sunnuntaina 14.1.2018. Kellonajat sovitaan erikseen. Mukaan voivat ilmoittautua uudet koirakot, joille kouluttaja on suositellut osallistumista, sekä ID-kortin uusijat. ID-kortit ovat voimassa kaksi vuotta, ja uusimisen edellytyksenä on ympäristötestin suorittaminen. Kun testi on suoritettu vuoden 2018 aikana, se on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Mukaan mahtuu rajallinen määrä koirakoita.Ilmoittautumiset kuitataan. Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään sunnuntaina 31.12.2017:  info@koiratukena.fi

Ympäristötestin kuvaus 
(nimellä “Kuulokoiran käyttäytymiskoe”, koskee myös tukikoiria)

Kuulo- ja tukikoiralehti 2/2017 myös verkossa

Kuulo- ja tukikoiralehti 2/2017 ilmestyi lokakuun lopulla. Tässä vuoden toisessa ja viimeisessä numerossa muun muassa käydään hukkahajuilla, pohditaan luopumisen ja luovuttamisen eroa ja katsotaan yhdistyksen rotutilastoihin.

Lehti postitetaan aina yhdistyksen jäsenille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Se julkaistaan viiveellä myös verkkoversiona:
Kuulo- ja tukikoiralehti 2/2017

Lehti toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Olisiko sinulla ideoita seuraavaan, keväällä 2018 ilmestyvään numeroon? Lähetä viestiä!
info@koiratukena.fi

Tulevaa

Asiakashakemukset vuodelle 2018

Yhdistyksen hallitus päätti kokouksessaan keskiviikkona 13.12. siitä, mitkä vuodelle 2018 koulutukseen hakeneet koirakot haastatellaan tammikuun aikana. Lisäksi muutamia jo haastateltuja koirakoita hyväksyttiin koulutukseen. Kaikille hakemuksensa lähettäneille on lähetetty sähköpostia.

Hallitus tekee asiakasvalinnat tammi-helmikuun vaihteessa. Uusien asiakkaiden ensimmäinen koulutusviikonloppu on 9.–11.3. Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä.

Menneitä

Koiramessuilla oltiin isolla porukalla

Koiramessut pidettiin taas joulukuun alussa Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna messut olivat kolmipäiväiset, ja siis aiempaa pidemmät .Kuten poikkeuksellisen pitkille messuille sopii, pisteellämme oli erityisen monta edustajaa, niin ihmisiä kuin koiriakin.
Lue lisää yhdistyksen blogista

Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen julkistettu

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen julistettiin Kuulo- ja tukikoirapäivässä 28.10.! Vuoden koirakoksi julistettiin Tea Mattila-Kähkölä ja kuulokoiraoppilas, lancashirenkarjakoira Bertta. Vuoden vapaaehtoiseksi julistettiin Jasmin Pyykkö.
Lue lisää

Kuulo- ja tukikoirapäivän tunnelmia

Kuulo- ja tukikoirapäivää vietettiin 28.10. Valkeassa talossa mukavissa tunnelmissa. Tässä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n järjestämässä tilaisuudessa kerättiin varoja yhdistykselle ja kuultiin kaksi Merja Hellemannin (ELT) luentoa. Lisäksi pidettiin arpajaiset ja julistettiin Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen.

Etkö päässyt paikalle? Tai haluaisitko muistella vähän?
Tässä kuvakooste!

Mediassa

Tälle uudelle palstalle keräämme hiljattain ilmestyneitä kuulo- ja tukikoira-aiheisia juttuja mediasta. Olitko paikallislehdessä? Laita meille viestiä! info@koiratukena.fi

Toimintakysely 2017

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry -logoVuodenvaihde on sekä menneeseen vuoteen että tulevaan katsomisen aikaa. Yhdistyksemme perustavoiteita ovat kuulo- ja tukikoirien koulutus ja  koirien käyttäjien tukeminen. Näin vuodevaihteessa haluamme tietää, kuinka vuosi 2017 on sujunut – niin asiakkaiden, vapaaehtoisten ja kouluttajien kokemusten pohjalta, kuin tilastojemme valossa.

Siksi julkaisemme nyt toimintakyselyn koskien vuotta 2017. Kyselyssä on erilliset osuudet asiakkaille, vapaaehtoisille ja kouluttajille, ja yksi ihminen voi vastata useammassa eri roolissa. Vastausten perusteella osaamme paitsi kertoa vaikutuksistamme rahoittajillemme, myös kehittää toimintaamme. Seuraamme jatkossa toimintaamme samanlaisin kyselyin ja vertailemme tuloksia.

Kyselyssä kysytäänkin kokemuksia esimerkiksi valmiin koiran antamasta tuesta, koulutuksen sujumisesta ja yhdistyksen viestinnästä.

Kyselyyn vastataan anonyymisti. Vastaajia voi olla useampi samasta perheestä. Jos koiran käyttäjä on lapsi tai nuori, voi hänen äitinsä, isänsä tai huoltajansa vastata kyselyyn.

Asiakkailla tarkoitetaan kaikkia henkilöitä joilla on kuulo- tai tukikoira tai joilla on koulutuksessa oleva koira. Mittareissa ei oteta kantaa siihen, mihin tehtävään koira on koulututettu.

Vapaaehtoisilla tarkoitetaan kaikkia, jotka ovat vuoden 2017 aikana tehneet jotakin vapaaehtoistyötä yhdistyksen hyväksi – liittyi se sitten suoraan koirien koulutuksen edistymiseen tai ei.

Kyselyyn voi vastata viimeistään 14.1. Vastaaminen tuo todella arvokasta tietoa yhdistykselle. Kiitos jo etukäteen!

KYSELYYN

 

 

Koiramessuilla mukana iso vapaaehtoisporukka

Koiramessut pidettiin taas joulukuun alussa Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna messut olivat kolmipäiväiset, ja siis aiempaa pidemmät. Perjantaista sunnuntaihin 8.– 10.12. pidetyillä messuilla oli niin rotuyhdistyksiä, näyttelyitä kuin esityksiäkin. Mekin olimme tuttuun tapaan paikalla Suomen Kennelliiton järjestämällä hyötykoirien alueella.

Kuten poikkeuksellisen pitkille messuille sopii, pisteellämme oli erityisen monta edustajaa, niin ihmisiä kuin koiriakin. Messuvieraille toiminnastamme kertoi minut mukaan laskien yhteensä 12 ihmistä ja seitsemän koiraa – moni useampanakin päivänä! Lisäksi parin muun vapaaehtoisen kanssa roudasimme esitteet, lehdet ja muut tarvikkeet messuille ja takaisin.

Lämmin kiitos kaikille vapaaehtoisille! Oli mukava nähdä teitä kaikkia, jutella asiasta ja sen vierestä, ja levittää yhdessä tietoisuutta kuulo- ja tukikoirista.

Ensi vuonna uudestaan!

Terveisin,

Järjestösihteeri Tiina

Kuvassa messuedustaja Bertta. 

Kuvassa lancashirenkarjakoira, jolla on koulutusliivit.

Ympäristötesti Helsingissä 14.1.2018 (TÄYNNÄ)

20.12.: Testipäivä on täynnä. Ilmoittautuneille on kuitattu.

Helsingin keskustassa pidetään ympäristötesti sunnuntaina 14.1.2018. Kellonajat sovitaan erikseen.

Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään sunnuntaina 31.12.2017:  info@koiratukena.fi
Ilmoittautumiset kuitataan. Mukaan mahtuu rajallinen määrä koirakoita.

Mukaan voivat ilmoittautua uudet koirakot, joille kouluttaja on suositellut osallistumista, sekä ID-kortin uusijat. ID-kortit ovat voimassa kaksi vuotta, ja uusimisen edellytyksenä on ympäristötestin suorittaminen. Kun testi on suoritettu vuoden 2018 aikana, se on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Kuvituskuva. Yläreunassa musta teksti vihreällä taustalla: Ympäristöteti Helsingissä su 14.1.2018, ilmoittaudu viimeistään 31.12. Alla kuva kansiosta, jossa on yhdistyksen logo. Kansiota pitelee käsi, jonka kynnet on maalattu vihreiksi.