Olemme mukana Koiramessuilla 2017!

Koiramessut tulevat taas! Tänä vuonna tämä Suomen suurin koiratapahtuma onkin kolmipäiväinen, perjantaista sunnuntaihin. Messuohjelmaa on 8.-10. joulukuuta Helsingin Messukeskuksessa.

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry on jälleen mukana menossa! Meidät löytää Suomen Kennelliton alueelta, Hyötykoirien omalta alueelta, hallista kuusi. Tässä messukartassa olemme pieni keltainen läikkä.

Paikalla on niin valmiita kuin koulutuksessa oleviakin koiria omistajineen. Lisäksi esittäydymme kaikkina kolmena päivänä Hyötykoirien lavalla klo 12.45.

Tiskillämme jaamme yhdistyksen esitteitä, näytämme videoita ja kerromme koulutuksesta. Tule moikkaamaan!

Facebook-tapahtuma

Koiramessujen logo. Taustalla erivärisiä koirien siluetteja: vihreä, keltainen, sininen ja vaaleanpunainen. Etualalla teksti: KOIRAMESSUT.

Voiko tuokin olla työkoira?

Teksti: Tiina Vanhanen
Lähde: Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n tilastot

Juttu on aiemmin julkaistu Kuulo- ja tukikoiralehdessä 2/2017. Näköislehti on luettavissa kokonaisuudessaan Issuu-palvelussa.


Millainen koira koulutukseen?

Monen kuulo- ja tukikoiran koulutusta harkitsevan ensimmäinen kysymys yhdistykselle on, millainen koira koulutukseen sopii. Voikohan juuri se meidän koira rotunsa puolesta olla koulutukseen sopiva?

Kysymys on hyvä ja tärkeä. Käytäntö on vuosien varrella osoittanut, että koulutuksessa rotu ei ole kaikki kaikessa. Tärkeää on koiran luonne: onko se rohkea, suojeleeko se liikaa, onko sillä tarmoa ilmaista asiansa käyttäjälleen, vaikkei tämä olisi kovin hyvällä tuulella, tai edes hereillä.

Tietenkin joidenkin rotujen edustajissa on enemmän sopivia koiria kuin toisissa. Koiraa ei kuitenkaan ole aina karvoihin katsominen, kuten tilastojemme hajonta osoittaa.

Valtava rotujen hajonta

Eri tehtävissä olevia koiria on yhdistyksemme piiristä valmistunut vuosien varrella yli 40. Joukossa on kuulokoiria, tukikoiria, ääniapulaisia ja tukiapulaisia. Näistä koirista noin puolet on tilastoissamme rotujensa ainoita edustajia.

Valmiissa koirissa suurimmat yksittäiset ryhmät ovat labradorinnoutaja (5 koiraa) ja villakoirat (5
koiraa). Mukana on myös muutamia monirotuisia sekä joitakin kahden, kolmen koiran roturyhmiä. Labradorinnoutaja on Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan ollut viime vuosina Suomen suosituin koirarotu. Tämä vaikuttanee myös rodun suhteelliseen suosioon tässä ryhmässä. Labradorinnoutajat ovat myös tunnetusti varsin miellyttämishaluisia, mistä voi koulutuksessa olla etua.

Koulutuksessa tällä hetkelläkin on laaja skaala eri koiria, beauceronista kääpiövillakoiraan. Koulutettavia koiria on ennätykselliset lähes 30, ja joukossa on vain kaksi samanrotuista koiraa. Mukana on nytkin muutama monirotuinen koira. Koska hajontaa on niin paljon, emme yksityisyyden suojan takia julkaise tässä taulukkoa kaikista koirista. Se ei paljoa olennaista asiasta ehkä kertoisikaan. Suurista linjoista kerromme kuitenkin mielellämme.

Teksti jatkuu kuvan alla.

Musta kääpiövillakoira ilmaisee ihmiselle jotakin tassulla kädelle painamalla. koira katsoo ylöspäin kohti ihmistä, jolla on punainen pusero. Molemmat istuvat raidallisella sohvalla. Tekstissä kuva: Kuva: Minna Tallberg

 

Pieniä ja keskikokoisia koiria

Koirissa toistuvat kohtalaisen alhaiset säkäkorkeudet. Koirien rotumääritelmiä katsoessa arviolta alle 40- ja 30- senttimetriset säkäkorkeudet ovat hyvin yleisiä. Tämän jälkeen yleisiksi nousevat noin 50-senttiset säkäkorkeudet. Tätä taustaa vasten ei yllätäkään, että luokituksiltaan yleisiksi nousevat noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8) sekä seurakoirat ja kääpiökoirat (FCI 9).

Pienten koirien kanssa on usein helpompaa liikkua julkisissa liikennevälineissä kuin isojen. Sekä valmiissa että koulutuksessa olevissa koirissa on kuitenkin myös isoja koiria. Tärkeää onkin se, millaisen koiran juuri koiran käyttäjä haluaa elämäänsä.

Työ ei vaadi kokoa, vaan päätä

Toisin kuin monella muulla hyötykoiralla, kuulokoiran perustyö ei vaadi sen keholta paljoa. Kuulokoiran työssä ehdottomasti tärkeintä on koiran pää: ei vain ne korvat, vaan kyky hoksata, että tietyt äänet tulee ilmaista tietylle ihmiselle. Kenties siksi villakoirat loistavat tilastoissa, tunnetaanhan ne usein älykkäinä koirina. Äänen ilmaisu on karkeasti yksi temppu muiden joukossa, vaikka työ onkin paljon kaikkea muutakin.

Tukikoirissa on kuulokoiria hieman enemmän hajontaa. Tehtävät voivat siis vaatia koiralta muutakin kuin esimerkiksi hajutyötä. Diabeetikon tukikoirat, suurin tukikoiraryhmämme, voivat olla kehoiltaan melkein millaisia tahansa. Kovin lyhytkuonoisilla roduilla voi kuitenkin olla toisinaan vaikeuksia haistelussa.

Miten sitten pitäisi valita koira?

Kaikille kuulo- ja tukikoiraa harkitseville voi rotuvalinnasta sanoa ainakin sen, että rotuun kannattaa tutustua tarkasti. Onko rotua yleensä erityisen haastavaa kouluttaa? Onko sillä taipumusta suojeluun? Entä onko sillä paljon fyysisiä sairauksia? Esimerkiksi kivut voivat heikentää koiran kykyä tehdä työnsä, eettisistä kysymyksistä nyt puhumattakaan.

Ennen kaikkea kannattaa hankkia juuri omaan elämään sopiva koira. Vaikka rodun olisi valinnut kuinka tuki- tai kuulokoiran työ silmissä, matkalle voi tulla yllätyksiä. Ehkä koira nyt vaan ei sovikaan koulutukseen. Ehkä koulutus ei itselle olekaan ajankohtaista, kun koira olisi sen vaaditun vuoden ikäinen. Tarkoitus on hankkia uusi perheenjäsen vuosiksi eteenpäin.

Eikä se rotukaan ole ihan koko asia. Rotu antaa suuntaa sille, minkä kokoinen ja luonteinen koirasta ehkä voi tulla. Monirotuisiakin koiria on koulutuksessa ollut, ja on nytkin. Tilastoissa on myös niin sanottuna rescue-koiria. Ei menneisyys ole este, jos koira nyt on hyvinvoiva ja koulutukseen sopiva.

Kuulo- ja tukikoirapäivän tunnelmia

Kuvassa on pöytä, jolla on erilaisia papereita ja lehtiä.

Kuvat: Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Kuulo- ja tukikoirapäivää vietettiin 28.10. Valkeassa talossa mukavissa tunnelmissa. Tässä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n järjestämässä tilaisuudessa kerättiin varoja yhdistykselle ja kuultiin kaksi Merja Hellemannin (ELT) luentoa. Lisäksi pidettiin arpajaiset ja julistettiin Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen.

Etkö päässyt paikalle? Tai haluaisitko muistella vähän? Tässä kuvakooste!

 

Kuulo- ja tukikoirapäivässä oli sekä ihmisiä että koiria vieraina. 
lancashirenkarjakoira katsoo ylöspäin kohti kameraa. Taustalla koiran häkki. Koira on kiinni hihnassa, jota pitelevät kädet näkyvät oikeassa reunassa.

Mäyräkoira seisoo ihmisen jalkojen välissä

 

 

 

 

 

 

 

Koira makoilee lattialla, toinen korva pystyssä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merja Hellemann (ELT) puhui tilaisuudessa eläinten kouluttamisesta ja vaarallisista koirista.

Merja Hellemann luennoi.

 

Vuoden vapaaehtoinen ja Vuoden koirakko julistettiin. Vuoden vapaaehtoinen Jasmin Pyykkö ei päässyt paikalle, mutta paikan päällä kukitettiin ja palkittiin Vuoden koirakko. Vuoden koirakon koira Bertta suukotteli yhdistyksen hallituksen edustajaa Hanna Pekkarista omistajansa Tean sylistä käsin.

Lancashirenkarjakoira on Tean sylissä oikealla. Vasemmalla Hanna Pekkarinen hieman kumartuneena raidallisessa paidassa. Hanna rapsuttelee Berttaa, joka nuolee hänen kasvojaan. Tea katsoo Berttaa ja Hannaa hymyillen.

Asiakkaaksemme ensi vuodelle?

Harkitsetko kuulo- tai tukikoirakoulutusta kauttamme vuodelle 2018? Nyt on aika hakea! Hakemuksia toivotaan viimeistään marraskuun aikana. Käsittelemme vuodelle 2018 hakemukset, jotka ovat saapuneet toimistollemme ennen yhdistyksen hallituksen kokousta 13.12. Muutoin hakemus siirtyy jonoon vuodelle 2019.

Hakemus
Lue lisää vuoden 2018 asiakasvalintojen aikataulusta. Teksti jatkuu kuvan alla.

Kuva: Jasmin Pyykkö
Kuvituskuva. Kuvassa pieni ruskea koira (brasilianterrieri) katsoo kameraan. Koiralla on keltainen sadeasu ja vihreät liivit, joissa on Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n logo ja teksti "Koulutuksessa -- älä häiritse". Taustalla on ruohoa ja kauempana seisovien kahden ihmisen jalat.

 

Asiakashaastattelut

Asiakasvalinnat tehdään tammi-helmikuussa hakemusten ja haastattelujen perusteella. Haastatteluille on kolme vaihtoehtoa:

1) Haastatteluja järjestetään tammikuussa muutamalla paikkakunnalla. Hallitus päättää, ketkä haastatellaan, kokouksessaan 13.12. Tämän jälkeen otamme heti yhteyttä. Jos sinua ei vielä ole haastateltu ja haastattelun suhteen on erityisiä huomioitavia seikkoja (esim. aikataulut), otathan yhteyttä.

2) Osa haastatteluista on tehty aikataulusyistä jo syysleirillä syyskuussa. Jos sinut on haastateltu, otamme yhteyttä tammi-helmikuussa.

3) Jos olet jo jonkun yhteistyökouluttajamme asiakas, ja mainitsit siitä hakemuksessasi, pyydämme kouluttajalta koulutuksestanne lyhyttä lausuntoa. Kokouksessaan 13.12. yhdistyksen hallitus päättää, korvaako saatu lausunto haastattelun kokonaan. Ilmoitamme siitä 13.12. jälkeen. Jos olet jo yhteistyökouluttajamme asiakas muttet maininnut asiasta hakemuksessasi, otathan yhteyttä.

 

Koulutusviikonloppu  9.–11.3. Pieksämäellä

Asiakkaiksi valituille koulutus alkaa yhteisestä viikonlopusta  9.–11.3. Pieksämäellä, Partaharjun toimintakeskuksessa. Merkitsethän viikonlopun jo nyt kalenteriisi!

Perjantaina 9.3. emme järjestä ohjelmaa, vaan tuolloin on vain mahdollisuus saapua paikalle. On myös mahdollista saapua vasta lauantaiaamuna 10.3. Yleensä olemme aloittaneet noin klo 9. Sunnuntaina 11.3. lopetamme iltapäivällä.

Ohjelmassa on muun muassa yhdistykseen, koulutukseen ja muihin tutustumista, keskustelua koiranpidosta, koulutusliivien sovittelua ja mukavaa yhdessäoloa.

Koulutusviikonloppuun odotetaan noin 15 koiraa ja 30 ihmistä. Jakaannumme kahteen tai kolmeen ryhmään osaksi aikaa. Lapset ovat tervetulleita, mutta heille ei järjestetä erillistä ohjelmaa. Voimme tuoda paikalle esimerkiksi lautapelejä ja koira-aiheista puuhamateriaalia.

Majoitumme Partahovin ja Harjuhovin huoneisiin. Hoidamme varaukset keskitetysti yhdistyksen toimistolta. Viikonlopusta tehdään asiakkaiksi valituille erillinen ilmoittautumislomake. Viikonlopun hinta asiakkaille on noin 50–80 euroa/hlö + matkat.

Jos tarvitset esimerkiksi viittomakielen tulkkia tai kirjoitustulkkia, otathan yhteyttä kun asiakasvalinnat on tehty. Tulkkaukset järjestetään asiakkaiden omista Kela-tunneista. Jaamme esimerkiksi viittomakielisten asiakkaiden yhteystiedot heidän luvallaan heille toisilleen, jotta tulkkitunteja voidaan jakaa.

 

Yhteystiedot

Lisätietoja antaa yhdistyksen järjestösihteeri Tiina Vanhanen:
info@koiratukena.fi
040 5007 347
Facebook: Tiina Koiratukena

Muuten toimintaamme voi seurata nettisivuilta (www.koiratukena.fi) ja Facebook-seinältämme (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry) sekä Instagramissa ja Twitterissä (molemmissa @koiratukena).

 

Harrastuksena hukkahajut

Teksti, kuva ja video: Kirsi Loijas

Artikkeli on julkaistu Kuulo- ja tukikoiralehdessä 2/2017, joka ilmestyi loka-marraskuun vaihteessa 2017. Lehti on postitettu osalle jäseniä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita viikolla 44. Osalle lehti postitetaan viikolla 45.

 

Yleistä Hukkatiimistä


Hukkatiimissä havaitaan susia

Hukkatiimi on Koirapalvelu Vihmerän pilottihanke, joka syntyi tarpeesta saada yksi lisäkeino susien havaitsemiseen. Alueella oli ääni- ja jälkihavaintoja sekä koirien reagointia, mutta ei tassumerkintöjä. Suden vaikuttivat kuitenkin liikkuvan hyvin lähellä asutuksia.

Hukkakoira on koulutettu tunnistamaan ja ilmaisemaan suden haju. Koulutus tapahtuu hyvin samanlaisin metodein kuin esimerkiksi diabeteskoiran koulutus. Koiralle koulutetaan irrallisena käytösmalli ilmaisuun, koulutetaan tunnistamaan haju ja erottelemaan se muista hajuista, yhdistetään ilmaisu ja sitten vielä yleistetään monenlaisiin ympäristöihin. Koulutushajuna käytettiin suden lumivirtsaa, jota saatiin yhteistyökumppanilta Ranuan eläinpuistosta.

Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen 2017 julistettu!

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n Vuoden koirakko ja Vuoden vapaaehtoinen julistettiin tänään Kuulo- ja tukikoirapäivässä 28.10.! Vuoden koirakoksi julistettiin Tea Mattila-Kähkölä ja kuulokoiraoppilas, lancashirenkarjakoira Bertta. Vuoden vapaaehtoiseksi julistettiin Jasmin Pyykkö.

Tea ja Bertta kukitettiin ja palkittiin Hau-Hau Championin tarjoamalla tuotepaketilla. Jasmin osallistui tilaisuuteen Skype-yhteyden kautta.

Vuoden koirakkoa ja Vuoden vapaaehtoista sai ehdottaa hallitukselle, joka äänesti asiasta.

Ote Bertan ja Tean ehdotuksen perusteluista:
“Tea on reilun puolen vuoden aikana kehittynyt erittäin taitavaksi, analysoivaksi ja toteuttavaksi kouluttajaksi. Bertta on perheen ensimmäinen koira. Nyt koira osaa ja ilmaisee tekstiviestin ja soittoäänen, ovikellon ja herätyskellon.”

Jasminia kiitettiin perusteluissa hänen tekemästään vapaaehtoistyöstä Kuulo- ja tukikoiralehden taittajana ja yhdistyksen valokuvaajana, sekä siitä, että hän tekee toimintaa näkyväksi esimerkiksi lehtihaastatteluissa.

Onnittelut Jasminille, Tealle ja Bertalle!

Tea istuu portailla Bertta-koira sylissään. Vasemmassa reunassa lukee pinkillä taustalla: "Vuoden 2017 koirakko Tea & Bertta". Valkoisella taustalla vasemmassa alanurkassa on yhdistyksen logo vihreällä

Auttamaan Kuulo- ja tukikoirapäivään 28.10.? TÄYTETTY

maanantaina 23.10.2017: Vapaaehtoispaikat on täytetty. Kiitos ilmoittautuneille!

Haluaisitko tulla auttamaan Kuulo- ja tukikoirapäivään Helsinkiin lauantaina 28.10.? Tarvetta olisi lipunrepijälle tai parille ja kalentereiden myyjälle! Lippuja revitään vain ennen tapahtumaa, kalentereita myydään ennen tapahtumaa ja tauolla. Tehtäviä voi vaihdella.

Vapaaehtoiset saavat tietenkin osallistua tapahtumaan maksutta sekä tapahtumalippuun kuuluvan kahvituksen. Lisäksi voimme antaa jälkikäteen työtodistuksen vapaaehtoistyöstä.

lisätiedot: järjestösihteeri Tiina Vanhanen, FB: Tiina Koiratukena, sähköposti: info@koiratukena.fi

 

28.10.2017 mainoskuva

Ympäristötesti Joensuussa 25.11., ilmoittaudu viimeistään 12.11.

Joensuun keskustassa pidetään ympäristötesti lauantaina 25.11.2017. Kellonajat sovitaan erikseen.

Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään sunnuntaina 12.11.:  info@koiratukena.fi
Ilmoittautumiset kuitataan. Mukaan mahtuu rajallinen määrä koirakoita.

 

Mukaan voivat ilmoittautua uudet koirakot, joille kouluttaja on suositellut osallistumista, sekä ID-kortin uusijat. ID-kortit ovat voimassa kaksi vuotta, ja uusimisen edellytyksenä on ympäristötestin suorittaminen. Kun testi on suoritettu vuoden 2017 aikana, se on voimassa vuoden 2019 loppuun.

kuvituskuva. Kuvassa käsi, joka pitelee kahvimukia ja kansiota, jossa on Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n logo. Päällä teksti, jossa on tapahtuman päivämäärä ja ilmoittautumistiedot.