Syysleirin ohjelma julkaistu

Syysleirin 2017 ohjelma on nyt lähetetty kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse. Tarkistathan tarvittaessa roskapostikansiosi.

Lasku lähetetään maanantaina 21.8. sähköpostitse. Sen eräpäivä on ennen leiriä, mutta asia on tarvittaessa neuvoteltavissa.

Huom! Leirille tulee tuoda omat lakanat ja pyyhkeet.

Kysymykset: info@koiratukena.fi

Kuvassa ruutukaappaus PDF-tiedostosta. Tiedostossa on leiriohjelma, joka on jaettu eri värisiin osiin.

Lue Kuulo- ja tukikoiralehtiä verkossa!

Kuvituskuva. Kuulo- ja tukikoiralehden 1-2016 kansi. Kuvassa kaksi kuulokoiraa: etualalla bostoninterrieri, takana isompi musta koira.Vanhoja kuulo- ja tukikoiralehtiä on nyt helppo lukea Issuu-verkkopalvelussa! Kuulo- ja tukikoiralehti on muutaman kerran vuodessa ilmestyvä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n julkaisu. Lehdessä julkaistaan muun muassa kuulo- ja tukikoirien kuulumisia, koiraonomistajille hyödyllisiä artikkeleita sekä yhdistyksen uutisia.

Lehti tehdään pääasiassa vapaaehtoisvoimin.  Vuonna 2017 se ilmestyy kahdesti, seuraavan kerran marraskuussa. Kiinnostaisiko sinua kirjoittaa lehteen tai lähettää kuvia? Lehteen on tulossa jo juttuja, mutta mukaan myös mahtuu hyvin! Materiaalien viimeinen jättöpäivä on 26.9.  Ota yhteyttä! info@koiratukena.fi

Lehti ilmestyy jatkossakin myös paperisena, ja se postitetaan yhdistyksen jäsenille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Verkkoversiota voit lukea täällä:

Uusin lehti

 

 

 

Syysleirin 2017 ohjelmaa

Kuvituskuva. Kultainennoutaja juoksee kohti kameraa lelu suussaan. Yläpuolella teksti "Syysleirillä tapahtuu" ja Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n leima

Kuva syysleiriltä 2015. Kuva: Kristiina Torp/SKTY ry

 

Syysleirin 8.–10.9.2017 ilmoittautuminen on käynnissä! Ilmoittautumisaikaa on 13. elokuuta asti. Katso ilmoittautumisohjeet ja hinnat täältä.


Kenelle?

Yhdistyksen syysleiri on tuttuun tapaan koulutuksessa oleville 2. koulutusviikonloppu. Samalla se on kaikille yhdistyksen jäsenille ja heidän läheisilleen avoin syysleiri. Leiriviikonlopussa kerrataan koira-arjessa hyödyllisiä taitoja, tavataan muita ja pidetään hauskaa!

Leirillä on myös mahdollisuus haastatella asiakkaiksi hakeneita. Muutoin haastattelut ovat tammikuussa 2018. Haastatteluajankohta ei vaikuta asiakaspäätöksiin, vaan päätökset tehdään tammi-helmikuussa 2018.


Tänä vuonna ollaan ryhmissä

Ohjelma alkaa lauantaiaamuna 9.9. klo 9 ja päättyy sunnuntaina kahden aikoihin. Huoneet luovutetaan sunnuntaina klo 15. Muutoin tarkka aikataulu varmistuu vasta ilmoittautumisen päätyttyä 13.8. Tänä vuonna nimittäin teemme asiat hieman toimisin kuin aiemmin: jakaannumme pienempiin, noin viiden koirakon ryhmiin, ja ohjelmaan osallistutaan ryhmittäin. Yhteistä ohjelmaakin on tiedossa! Ryhmien jakamista ei voi kuitenkaan tehdä ennen kuin tiedetään tarkka osallistujamäärä ja osallistujien mahdolliset erityistarpeet.

Pienryhmiin jakaantumista on toivottu osallistujamäärien kasvaessa. Siksi testaammekin nyt ryhmittäytymistä. Ohjelma näyttää tänä vuonna pikemminkin lukujärjestykseltä kuin yhdeltä pötköltä. Odotammekin mielenkiinnolla palautetta tästä uudesta mallista.


Mitä on tiedossa?

Yhteisessä ohjelmassa on muun muassa koiran ensiapua, yhteislenkkejä ja perinteikkäät, huikeat leiriolympialaiset! Olympialajeja ovat muun muassa syöminen ja houkutusten highway!

Tänä vuonna leirillä vierailee myös kovasti toivottu koirien fysioterapeutti. Kannattaa siis antaa palautetta! Fysioterapeutti pitää yhteisen luennon koirien kehonhuollosta. Tämän lisäksi hän pitää tunnin pituisia koirahieronnan työpajoja. Oma koira mukaan!

Koulutuksessa olevilla on lisäksi ympäristötestin harjoittelua, omat keskustelutuokiot yhdistyksen edustajien kanssa koulutuksen edistymisestä, sekä perinteeksi muodostunut verijälki.  Haastateltavat osallistuvat tähän ohjelmaan muuten, mutta eivät ympäristötestin harjoitteluun. Jos leirillä haastateltu on voinut koiransa kanssa osallistua ohjelmaan ja tulee valituksi asiakkaaksi vuodelle 2018, katsotaan 2. koulutusviikonloppu leirillä suoritetuksi.

Leiriläiset, siis ne, jotka eivät ole koulutuksessa eivätkä haastateltavina, saavat tutustumisesittelyn eräästä koiraurheilulajista ja askartelevat yhdessä koiran vetoleluja.


Mitä otan huomioon?

Koirahieronnan työpajassa koiran tulee voida maata kyljellään ja seistä paikoillaan. Molemmissa asennoissa sen tulee olla omistajansa käsiteltävänä. Paikalla on samanaikaisesti jopa 10 muuta koirakkoa. Tätä kannattaa siis harjoitella etukäteen! Vaihtoehtoisesti koiran kanssa voi pitää rauhoittumishetken kaksistaan.

Olemme Suomen Kennelliiton jäsenyhteisö Helsingin Seudun kennelpiirin kautta. Noudatamme Suomen Kennelliiton rokotusmääräyksiä. Varaudu ottamaan rokotustiedot mukaan.

Jätämme leirikeskuksen yhtä siistiin kuntoon kuin sen saimme. Koirien jätökset kerätään. Yhdistykseltä saa kakkapusseja.

Lisäksi koiralle tulee varata rauhoittumispaikka, esimerkiksi viltti, sekä makupaloja ja ruokaa.

Koirakoita on leirikeskuksessa yksi per huone. Jaamme kuitenkin kaikille listan läsnäolijoista. Listalla on omistajan etunimi ja koiran kutsumanimi, rotu ja sukupuoli sekä tieto siitä, onko se leikattu. Näin pyritään auttamaan koiranomistajia koiran turhan stressin välttelyssä.

 

 

 

 

Matkailijan muistilista

Teksti: Maiju Kaajakari ja Tiina Vanhanen
Versio tästä tekstistä on julkaistu yhdistyksen julkaiseman Kuulo- ja tukikoiralehden numerossa 1/2017

Yleistä
– Mukaan ID-kortti ja liivit
– Säännöt vaihtelevat maittain, selvitä, mitä koiran papereita tarvitset mukaan
– Suomessa ei kuulokoiran kuljettamisesta ei missään liikennemuodossa ole oikeutta periä erillistä maksua. Tukikoirien tilanne on vielä (heinäkuu 2017) tältä osin epäselvä.

Linja-autossa ja raitiovaunussa
– Jos kyytiin on tulossa sekä avustavan koiran kanssa liikkuva että voimakkaasti eläinallerginen matkustaja, palvellaan linja-autoon ensin tullutta asiakasta
– Kutsuohjatussa palvelubussiliikenteessä ilmoita koirasta etukäteen

Taksissa
– Jos tilaat taksin, kerro koirasta etukäteen
– Jos otat taksin tolpalta, eikä taksi voikaan ottaa koiraa kyytiin esimerkiksi kuljettajan allergian vuoksi, kuskin pitää järjestää paikalle sopiva taksi
– Turvallisinta koiran on matkustaa turvavaljaissa tai etupenkin jalkatilassa

Junassa ja metrossa
– Lähijunaliikenteessä ja metrossa avustavan koiran kanssa voi matkustaa kaikissa vaunuissa
– Kaukojunassa kannattaa varata paikka etukäteen
– Lemmikkiosaston viereisessä vaunuosastossa on avustavan koiran kanssa liikkuvalle varattu omia paikkoja
– Jos siinä vaunussa ei ole vapaata avustajakoiran paikkaa, kannattaa varata paikka muualta tuosta vaunusta
– Avustavan koiran kanssa saa mennä ravintolavaunuun
– Makuuvaunuissa voi matkustaa vaunujen päätyhyteissä itselle varatuissa makuuhyteissä

Laivalla ja lautalla
– pitemmillä laivamatkoilla kannattaa varata hytti
– avustavan koiran kanssa saa mennä laivan yleisiin tiloihin
– avustavaa koiraa ei sisällytetä laivoissa eläinten määräkiintiöihin

Lentokoneessa
– Mainitse lentovarausta tehdessä koirasta
– Koira kulkee mukana matkustamossa
– Jos koneeseen on tulossa myös voimakkaasti eläinallerginen henkilö, ensin varannut voi ensisijaisesti lentää. Toiselle matkustajalle voidaan ehdottaa toista lentoa.

Pieni kuulo- ja tukikoirasanasto englanniksi
Hyötykoira = Service dog
Kuulokoira = Hearing dog
Tukikoira = Aid dog
Diabeetikon tukikoira = Diabetes aid dog
Epilepsiaa sairastavan tukikoira = Epilepsy aid dog
Suomen kuulo- ja tukikoirat ry = Finnish Hearing and Aid Dogs (association)

 

Lentokentällä. Kuvan keskellä seisoo amerikankarvatonterrieri, jolla on kuulokoiran vihreät liivit.

Kuva: Timo Heino/SKTY

Mikä on kuulokoira? (suom. viittomakieli)

Mikä on kuulokoira? Lyhyellä videolla kerrotaan se suomalaisella viittomakielellä. Ei ääntä, ei tekstitystä. Suomennos videon alla.

Mikä on #kuulokoira? Videon kieli #viittomakieli, ei tekstejä. #suomenkuulojatukikoiratry #kuulokoira2017 #koiratukena

A post shared by Suomen kuulo- ja tukikoirat ry (@koiratukena) on

suomeksi:

“Hei! Olen Tiina, olen toissä täällä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ssä. Mikä on kuulokoira? Se on huonokuuloisen tai kuuron koira, joka kuulee ja kertoo tälle äänistä. Ääniä, joista koira kertoo, voivat olla vaikka kännykän soittoääni tai palohälytin. Haluatko tietää lisää? www.koiratukena.fi
Hei hei!”

Ilmoittautuminen syysleirille 2017 on alkanut!

mainos. Syysleiri Hartola 2017, taustalla pihlajanmarjoja
Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n syysleiri tulee taas! Tällä kertaa suuntaammekin Hartolaan Kunkkulan Koirakeskukseen viikonlopuksi 8.–10.9.2017. Leiri on yhdistyksemme jäsenille leiriviikonloppu, ja koulutuksessa oleville toinen koulutusviikonloppu.

Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 13.8.

Saapuminen
Paikalle voi saapua perjantaina 8.9. klo 18 alkaen tai lauantaina 9.9. ennen klo 9. Ohjelma alkaa lauantaiaamuna. Sunnuntaina 10.9. ohjelma päättyy klo 14, huoneiden luovutus on klo 15.

Ohjelmasta

Ohjelmassa on tiedossa muun muassa lajiesittelyitä, koirien ensiapua ja fysioterapiaa sekä koulutuksessa oleville ympäristötestin harjoittelua! Tarkka ohjelma  aikatauluineen julkaistaan ja lähetetään ilmoittautuneille ennen leiriä.

Osallistumismaksut
Leiristä lähetetään ilmoittautuneille erillinen lasku ennen leiriä.

Yhdistyksen jäsenet:
50€ varsinaiset ja perhejäsenet, lapset alle 15 v. 10€

Muut: 70€ muut, lapset alle 15v. 15€

Henkilöt, jotka eivät yövy Kunkkulassa, saavat osallistua leirille puoleen hintaan.


Hankaluuksia, huomoitavaa?

Jos lomake tuottaa hankaluuksia tai sinulla on kysyttävää, käännythän Tiinan puoleen Facebookissa tai sähköpostitse, info@koiratukena.fi

Samoin jos on kimppakyytitoiveita tai muuta erityistä, kannattaa laittaa Tiinalle viestiä tai kirjata asia lomakkeen loppuun Huomioitavaa-kohtaan.

Ilmoittaudu leirille viimeistään sunnuntaina 13.8.!

Ilmoittautumiseen

Koulutustilastoja toiminnan alusta tähän pävään

Kuvassa talvinen maisema. Etualalla corgi koulutusliivissä. Taaempana villakoira koulutusliivissä kahden ihmisen kanssa.

Vuoden 2017 alussa aloitti ennätykselliset 15 uutta asiakasta. Kuvassa koulutuksen juuri aloittaneita koiria aloitusleirillä maaliskuussa 2017. Kuva: SKTY, Kristiina Torp.

 

Teksti: Tiina Vanhanen
Lähde: Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n tilastot

Teksti on aiemmin julkaistu yhdistyksen julkaisemassa Kuulo- ja tukikoiralehdessä 2017.

 

Minulta on pyydetty tässä alkuvuodesta tietoa koulutuksen aloittaneista ja keskeyttäneistä koirakoista. Olenkin tätä ajatellen tutustunut tilastoihin, jotka kertovat omaa kieltää yhdistyksen historiasta ja siitä, miten toiminta on kehittynyt.

Jos jatkossakin toivotte jotain tietoa, jota verkkosivuilta ei löydy, otattehan minuun yhteyttä esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostitse!

 

Koulutukseen ennätysmäärä koiria

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry perustettiin vuonna 1993 nimellä Kuulokoirayhdistys ry. Sittemmin toiminta on laajentunut ja vakiintunut. Koulutettavien koirien aloitusmäärät ovat viime vuosina kasvaneet.

Yhteensä vuoden 1993 jälkeen koulutuksen on aloittanut yli 80 koiraa. Näistä parinkymmenen aloitusvuosi on epäselvä esimerkiksi siksi, että toiminnan alkuvuosina ei ehkä ollut selvää, mistä hetkestä koulutus tarkalleen alkaa. Nykyään koulutus alkaa selkeästi ensimmäisestä koulutusviikonlopusta.

Pitkään aloittaneita oli vuosittain yleensä kolmesta viiteen, mutta parina viime vuotena koirakoita on aloittanut jo vajaa kymmenen vuodessa. Tämänvuotinen 15 koirakkoa on kaikkien aikojen ennätyksemme!

 

Valmistuneet ja keskeyttäneet koirat

Vuosien varrella koiria on paitsi valmistunut, myös keskeyttänyt koulutuksen.

Kuulokoiria on valmistunut 30 ja ääniapulaisia 8. Kolmenkymmenen kuulokoiran joukossa on myös koiria toiminnan alkuvuosilta, jolloin kuulokoiran virallista statusta ja ympäristötestiä ei vielä ollut. Ääniapulaisen nimikkeelle ei siis ollut tarvetta vielä ennen vuotta 2007. Ääniapulainen on koira, joka osaa ilmaista kolme eri ääntä, mutta ei ole läpäissyt ympäristätestiä.

Tukikoiria on valmistunut kolme, joista yksi oli yhdistysen ensimmäinen epilepsiakoira. Ensimmäinen diabeteskoira valmistui viime vuonna, ja toinen on valmistunut jo tänä keväänä.

Koulutuksen keskeyttäneitä tai sen katkolle laittaneita koirakoita on ollut vajaa parikymmentä.

Koulutuksessa on tällä hetkellä 25 koirakkoa. Näistä suurin ryhmä ovat tänä vuonna aloittaneet 15 koirakkoa. Loput kymmenen koirakkoa ovat aloittaneet koulutuksen muutaman vuoden sisällä.

 

Tukikoirien määrä kasvussa koulutuksessa

Ensimmäinen tukikoira tuli koulutukseen yhdistyksen piiriin vuonna 2010. Samana vuonna yhdistys vaihtoi nimensä Kuulokoirayhdistys ry:stä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ksi. Sittemmin tukikoiraoppilaita onkin kertynyt.

Diabeteskoirakoulutuksen on aloittanut vuoden 2010 jälkeen parikymmentä koiraa, joista kaksi on valmistunut ja vajaa kymmenen keskeyttänyt koulutuksen tai laittanut sen katkolle. Diabeteskoirakoulutuksessa olevista seitsemän aloitti tänä vuonna. Kasvava diabeteskoirakoulutettavien ryhmä on siis jo lähes puolet tänä vuonna aloittaneista koirakoista.

Suuren keskeytysprosenttiin vaikuttanee se, että diabeteskoirilla ei tällä hetkellä ole vielä samaa lain suojaa kuin kuulokoirilla. Useat asiakkaat ovat kokeneet saavansa koirastaan tarpeellisen avun jo ennen koulutuksen päättymistä. [HUOM. Tekstin ensimmäisen julkaisun jälkeen tukikoirien tilanne on muuttunut. Kesäkuusta 2017 alkaen tukikoiran käyttäjä on saanut kulkea julkisissa tiloissa samalla tavalla kuin kuulokoiran omistaja. 20.6.]

Epilepsiakoirakoulutuksen on aloittanut neljä koiraa, joista yksi on valmistunut. Lisäksi koulutuksessa on nyt tai on ollut muutamia yksittäisiä muita tukikoiria.

Lisäksi muutamat koirat on tilastoitu ensisijaisen koulutustavoitteen mukaisesti joko kuulo- tai tukikoiraksi tähtääviksi, vaikka todellisuudessa niistä olisikin tulossa molempia.

 

Katse tulevaan

Koska viime vuosina aloittaneiden koirakoiden määrä on ollut kasvussa, voinee toivoa, että seuraavien parin vuoden sisällä tulisi oikea valmistumisryntäys. Ympäristötestejä pystymme jo nyt järjestämään vapaaehtoisten turvin kolmella paikkakunnalla, ja lisää vapaaehtoisia on tulossa.

Ensi vuodelle on jo alkanut virrata hakemuksia. Kuono kohti tulevaa, katsotaan, mitä se tuo tullessaan!

Kesätiedote 2017

Kesäterveiset Valkeasta talosta! Kesäkuu alkoi yhdistyksessämme iloisissa tunnelmissa! 1.6. alkaen tukikoirien käyttäjät ovat voineet mennä avustavien koiriensa kanssa julkisiin tiloihin. Tästä lisää alempana!

Seuraava kausitiedote tulee syksyllä. Muuten toimintaamme voi seurata nettisivuilta (www.koiratukena.fi) ja Facebook-seinältämme (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry) sekä Instagramissa ja Twitterissä (molemmissa @koiratukena).

Haluatko tiedotteen jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa se täältä

Terveisin,
Järjestösihteeri Tiina
tiina@koiratukena.fi
Facebook: Tiina Koiratukena

Kuvassa tukikoiran liivi (SKTY)

Ajankohtaista

Tukikoirat 1.6. alkaen julkisiin tiloihin
Maa- ja metsätalousministeriön on uudistanut elintarvikehygieniaa koskevia asetuksia. Kesäkuun alusta alkaen tukikoirat saa tuoda ravintoloiden asiakastiloihin sekä ruokakauppoihin esteettä. Tämän ja yhdenvertaisuuslain nojalla jatkossa valmiit tukikoirat, joilla on ID-korttimme ja myöntämämme oikeus käyttää tukikoiran liiviä, saavat liikkua omistajiensa kanssa kuulokoirat. Lue lisää

Muutoksia taidontarkistukseen
Ympäristötestiä ollaan uudistamassa parin vuoden sisällä. Kokonaisuudistukseen kuuluu, että 22.5.2017 alkaen valmiin koiran taidontarkistusta ei tehdä läpi työuran, vaan vain kahdesti valmistumisen jälkeen. Lue lisää

Kuvat seinäkalenteriin 1.8. mennessä
Syksylle suunnitellaan julkaistavaksi seinäkalenteria! Kuulo- ja tukikoirakalenterissa 2018 halutaan joka kuukausi nostaa esiin eri koira, joka on ollut tai on yhdistyksemme piirissä koulutuksessa. Kuvat ja tekstit toivotaan 1.8. mennessä osoitteeseen: info@koiratukena.fi
Lue lisää

Syysleiri eli 2. koulutusviikonloppu 8.–10.9.
Syysleiriä pidetään viikonloppuna 8.–10.9. Kunkkulan Koirakeskuksessa Hartolassa, Itä-Hämeessä. Viikonloppu on sekä koulutuksessa oleville 2. koulutusviikonloppu että kaikille yhdistyksessä toimiville virkistävä leiriviikonloppu. Paikalle voi saapua perjantaina, ja varsinainen ohjelma alkaa vasta lauantaina.

Ilmoittautuminen aukeaa kesällä ohjelman varmistuttua. Ohjelmassa on ainakin ympäristötestin harjoittelua, koirien hyvinvointia ja kouluttamista koskevia luentoja ja rentoa yhdessäoloa. Kunkkulan Koirakeskus on nimensä mukaisesti koiraihmisille suunnattu leirikeskus, jonka ympäristössä on hyvä harjoitella eri lajeja.

Ilmoittautumisesta lähetetään erillinen tiedote.

Asiakkaiden matkakulujen harkinnanvarainen korvaus vuonna 2017
Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallituksen päätöksellä (22.5.2017) yhdistys voi harkinnanvaraisesti tukea asiakkaiden koulutuskäyntien matkakuluja vuonna 2017. Mahdollisiin matkakorvauksiin vaikuttavat yhdistyksen olemassa olevat resurssit. Matkakulut koskevat asiakkaan matkaa kouluttajan luo, tai toisin päin. Avustusta haetaan lomakkeella takautuvasti. Lue lisää

Tulevaa

Koiramessut  8.–10.12.2017 Helsingissä
Koiramessut järjestetään tänä vuonna kolmipäiväisinä, 8.–10.12.2017. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry osallistuu messuille omalla tiskillään Kennelliiton hyötykoira-alueella. Paikka on Helsingin Messukeskus.

Mukana menossa on perjantaista sunnuntaihin ainakin järjestösihteeri Tiina, ja joukko vapaaehtoisia koirien kanssa tai ilman. Koirat voivat olla mitä vaan, valmiita tai koulutuksessa! Paikalla ollaan parin tunnin vuoroissa (Tiina lähes koko ajan). Vapaaehtoiset pääsevät maksutta alueelle osallistumispäivänä.

Laitathan päivät jo kalenteriisi! Lisätietoja tulossa lähempänä.

Menneitä

Helsinkiin uusi kouluttaja
Aloitimme keväällä yhteistyön Koirakoulu Kompassin Camilla Peuran kanssa. Peura kouluttaa tällä hetkellä kauttamme vain kuulokoiria, ja onkin jo aloittanut koulutuksen muutaman asiakkaamme kanssa.

Koirat mukaan seinäkalenteriin!

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ssä puuhataan vuodelle 2018 seinäkalenteria! Tulisiko sinun koirasi mukaan? Kuvia toivotaan lähetettäväksi kevään ja kesän aikana! Kalenteri halutaan julkaista syksyllä, jotta se ehtii myyntiin syyskuiselle leirillemme.

Kuulo- ja tukikoirakalenterissa 2018 halutaan joka kuukausi nostaa esiin eri koira, joka on ollut yhdistyksemme piirissä koulutuksessa. Koira voi olla valmistunut, koulutuksessa, kuulo- tai tukikoira, ääniapulainen, uusi tuttavuus meille tai jo joukostamme poistunut. Kalenterin myynnillä halutaan kerätä yhdistykselle varoja ja nostaa tietoisuutta kuulo- ja tukikoirista. Seinäkalenteri on yhdistyksen ensimmäinen ja sen julkaisu on osa kuulokoirien juhlavuotta.

Toivomme kuvia ja pieniä esittelyjä koirista, esimerkiksi:
“Musti, kuulokoira, dalmatialainen. Musti tykkää uimisesta ja makkarasta. Mustista tuli kuulokoira vuonna 2010.”

Kuvien tulee olla vaakatasossa. Julkaisemme kuvan yhteydessä kuvaajan nimen, ellei toisin toivota. Jos kuva julkaistaan, omistaja saa kalenterin kiitokseksi maksutta.

Toivomme koiran pitävän kuvassa kuulo- tai tukikoiran merkkejä tai koulutusliivejä. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä! Kuvia toivotaan sisältä, ulkoa, eri keleistä!

Kuvat ja tekstit toivotaan 1.8. mennessä osoitteeseen: info@koiratukena.fi

Lelukoira, jolla on kuulokoiravaljaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä esimerkkiä kalenterikuvasta näyttää pehmolelu. Kuva: Satu Rusi