Koulutustilastoja toiminnan alusta tähän pävään

Kuvassa talvinen maisema. Etualalla corgi koulutusliivissä. Taaempana villakoira koulutusliivissä kahden ihmisen kanssa.

Vuoden 2017 alussa aloitti ennätykselliset 15 uutta asiakasta. Kuvassa koulutuksen juuri aloittaneita koiria aloitusleirillä maaliskuussa 2017. Kuva: SKTY, Kristiina Torp.

 

Teksti: Tiina Vanhanen
Lähde: Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n tilastot

Teksti on aiemmin julkaistu yhdistyksen julkaisemassa Kuulo- ja tukikoiralehdessä 2017.

 

Minulta on pyydetty tässä alkuvuodesta tietoa koulutuksen aloittaneista ja keskeyttäneistä koirakoista. Olenkin tätä ajatellen tutustunut tilastoihin, jotka kertovat omaa kieltää yhdistyksen historiasta ja siitä, miten toiminta on kehittynyt.

Jos jatkossakin toivotte jotain tietoa, jota verkkosivuilta ei löydy, otattehan minuun yhteyttä esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostitse!

 

Koulutukseen ennätysmäärä koiria

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry perustettiin vuonna 1993 nimellä Kuulokoirayhdistys ry. Sittemmin toiminta on laajentunut ja vakiintunut. Koulutettavien koirien aloitusmäärät ovat viime vuosina kasvaneet.

Yhteensä vuoden 1993 jälkeen koulutuksen on aloittanut yli 80 koiraa. Näistä parinkymmenen aloitusvuosi on epäselvä esimerkiksi siksi, että toiminnan alkuvuosina ei ehkä ollut selvää, mistä hetkestä koulutus tarkalleen alkaa. Nykyään koulutus alkaa selkeästi ensimmäisestä koulutusviikonlopusta.

Pitkään aloittaneita oli vuosittain yleensä kolmesta viiteen, mutta parina viime vuotena koirakoita on aloittanut jo vajaa kymmenen vuodessa. Tämänvuotinen 15 koirakkoa on kaikkien aikojen ennätyksemme!

 

Valmistuneet ja keskeyttäneet koirat

Vuosien varrella koiria on paitsi valmistunut, myös keskeyttänyt koulutuksen.

Kuulokoiria on valmistunut 30 ja ääniapulaisia 8. Kolmenkymmenen kuulokoiran joukossa on myös koiria toiminnan alkuvuosilta, jolloin kuulokoiran virallista statusta ja ympäristötestiä ei vielä ollut. Ääniapulaisen nimikkeelle ei siis ollut tarvetta vielä ennen vuotta 2007. Ääniapulainen on koira, joka osaa ilmaista kolme eri ääntä, mutta ei ole läpäissyt ympäristätestiä.

Tukikoiria on valmistunut kolme, joista yksi oli yhdistysen ensimmäinen epilepsiakoira. Ensimmäinen diabeteskoira valmistui viime vuonna, ja toinen on valmistunut jo tänä keväänä.

Koulutuksen keskeyttäneitä tai sen katkolle laittaneita koirakoita on ollut vajaa parikymmentä.

Koulutuksessa on tällä hetkellä 25 koirakkoa. Näistä suurin ryhmä ovat tänä vuonna aloittaneet 15 koirakkoa. Loput kymmenen koirakkoa ovat aloittaneet koulutuksen muutaman vuoden sisällä.

 

Tukikoirien määrä kasvussa koulutuksessa

Ensimmäinen tukikoira tuli koulutukseen yhdistyksen piiriin vuonna 2010. Samana vuonna yhdistys vaihtoi nimensä Kuulokoirayhdistys ry:stä Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ksi. Sittemmin tukikoiraoppilaita onkin kertynyt.

Diabeteskoirakoulutuksen on aloittanut vuoden 2010 jälkeen parikymmentä koiraa, joista kaksi on valmistunut ja vajaa kymmenen keskeyttänyt koulutuksen tai laittanut sen katkolle. Diabeteskoirakoulutuksessa olevista seitsemän aloitti tänä vuonna. Kasvava diabeteskoirakoulutettavien ryhmä on siis jo lähes puolet tänä vuonna aloittaneista koirakoista.

Suuren keskeytysprosenttiin vaikuttanee se, että diabeteskoirilla ei tällä hetkellä ole vielä samaa lain suojaa kuin kuulokoirilla. Useat asiakkaat ovat kokeneet saavansa koirastaan tarpeellisen avun jo ennen koulutuksen päättymistä. [HUOM. Tekstin ensimmäisen julkaisun jälkeen tukikoirien tilanne on muuttunut. Kesäkuusta 2017 alkaen tukikoiran käyttäjä on saanut kulkea julkisissa tiloissa samalla tavalla kuin kuulokoiran omistaja. 20.6.]

Epilepsiakoirakoulutuksen on aloittanut neljä koiraa, joista yksi on valmistunut. Lisäksi koulutuksessa on nyt tai on ollut muutamia yksittäisiä muita tukikoiria.

Lisäksi muutamat koirat on tilastoitu ensisijaisen koulutustavoitteen mukaisesti joko kuulo- tai tukikoiraksi tähtääviksi, vaikka todellisuudessa niistä olisikin tulossa molempia.

 

Katse tulevaan

Koska viime vuosina aloittaneiden koirakoiden määrä on ollut kasvussa, voinee toivoa, että seuraavien parin vuoden sisällä tulisi oikea valmistumisryntäys. Ympäristötestejä pystymme jo nyt järjestämään vapaaehtoisten turvin kolmella paikkakunnalla, ja lisää vapaaehtoisia on tulossa.

Ensi vuodelle on jo alkanut virrata hakemuksia. Kuono kohti tulevaa, katsotaan, mitä se tuo tullessaan!

Toimisto suljettu 12.–16.6.2017

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n toimisto  lomailee kesäkaudella pätkissä. Toimisto on kesäkuussa suljettu viikolla 24 eli 12.–16.6. Toimiston Tiina palaa kuitenkin sähköpostien ääreen maanantaina 19.6.!

Kesätiedote 2017

Kesäterveiset Valkeasta talosta! Kesäkuu alkoi yhdistyksessämme iloisissa tunnelmissa! 1.6. alkaen tukikoirien käyttäjät ovat voineet mennä avustavien koiriensa kanssa julkisiin tiloihin. Tästä lisää alempana!

Seuraava kausitiedote tulee syksyllä. Muuten toimintaamme voi seurata nettisivuilta (www.koiratukena.fi) ja Facebook-seinältämme (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry) sekä Instagramissa ja Twitterissä (molemmissa @koiratukena).

Haluatko tiedotteen jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa se täältä

Terveisin,
Järjestösihteeri Tiina
tiina@koiratukena.fi
Facebook: Tiina Koiratukena

Kuvassa tukikoiran liivi (SKTY)

Ajankohtaista

Tukikoirat 1.6. alkaen julkisiin tiloihin
Maa- ja metsätalousministeriön on uudistanut elintarvikehygieniaa koskevia asetuksia. Kesäkuun alusta alkaen tukikoirat saa tuoda ravintoloiden asiakastiloihin sekä ruokakauppoihin esteettä. Tämän ja yhdenvertaisuuslain nojalla jatkossa valmiit tukikoirat, joilla on ID-korttimme ja myöntämämme oikeus käyttää tukikoiran liiviä, saavat liikkua omistajiensa kanssa kuulokoirat. Lue lisää

Muutoksia taidontarkistukseen
Ympäristötestiä ollaan uudistamassa parin vuoden sisällä. Kokonaisuudistukseen kuuluu, että 22.5.2017 alkaen valmiin koiran taidontarkistusta ei tehdä läpi työuran, vaan vain kahdesti valmistumisen jälkeen. Lue lisää

Kuvat seinäkalenteriin 1.8. mennessä
Syksylle suunnitellaan julkaistavaksi seinäkalenteria! Kuulo- ja tukikoirakalenterissa 2018 halutaan joka kuukausi nostaa esiin eri koira, joka on ollut tai on yhdistyksemme piirissä koulutuksessa. Kuvat ja tekstit toivotaan 1.8. mennessä osoitteeseen: info@koiratukena.fi
Lue lisää

Syysleiri eli 2. koulutusviikonloppu 8.–10.9.
Syysleiriä pidetään viikonloppuna 8.–10.9. Kunkkulan Koirakeskuksessa Hartolassa, Itä-Hämeessä. Viikonloppu on sekä koulutuksessa oleville 2. koulutusviikonloppu että kaikille yhdistyksessä toimiville virkistävä leiriviikonloppu. Paikalle voi saapua perjantaina, ja varsinainen ohjelma alkaa vasta lauantaina.

Ilmoittautuminen aukeaa kesällä ohjelman varmistuttua. Ohjelmassa on ainakin ympäristötestin harjoittelua, koirien hyvinvointia ja kouluttamista koskevia luentoja ja rentoa yhdessäoloa. Kunkkulan Koirakeskus on nimensä mukaisesti koiraihmisille suunnattu leirikeskus, jonka ympäristössä on hyvä harjoitella eri lajeja.

Ilmoittautumisesta lähetetään erillinen tiedote.

Asiakkaiden matkakulujen harkinnanvarainen korvaus vuonna 2017
Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallituksen päätöksellä (22.5.2017) yhdistys voi harkinnanvaraisesti tukea asiakkaiden koulutuskäyntien matkakuluja vuonna 2017. Mahdollisiin matkakorvauksiin vaikuttavat yhdistyksen olemassa olevat resurssit. Matkakulut koskevat asiakkaan matkaa kouluttajan luo, tai toisin päin. Avustusta haetaan lomakkeella takautuvasti. Lue lisää

Tulevaa

Koiramessut  8.–10.12.2017 Helsingissä
Koiramessut järjestetään tänä vuonna kolmipäiväisinä, 8.–10.12.2017. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry osallistuu messuille omalla tiskillään Kennelliiton hyötykoira-alueella. Paikka on Helsingin Messukeskus.

Mukana menossa on perjantaista sunnuntaihin ainakin järjestösihteeri Tiina, ja joukko vapaaehtoisia koirien kanssa tai ilman. Koirat voivat olla mitä vaan, valmiita tai koulutuksessa! Paikalla ollaan parin tunnin vuoroissa (Tiina lähes koko ajan). Vapaaehtoiset pääsevät maksutta alueelle osallistumispäivänä.

Laitathan päivät jo kalenteriisi! Lisätietoja tulossa lähempänä.

Menneitä

Helsinkiin uusi kouluttaja
Aloitimme keväällä yhteistyön Koirakoulu Kompassin Camilla Peuran kanssa. Peura kouluttaa tällä hetkellä kauttamme vain kuulokoiria, ja onkin jo aloittanut koulutuksen muutaman asiakkaamme kanssa.

Koirat mukaan seinäkalenteriin!

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ssä puuhataan vuodelle 2018 seinäkalenteria! Tulisiko sinun koirasi mukaan? Kuvia toivotaan lähetettäväksi kevään ja kesän aikana! Kalenteri halutaan julkaista syksyllä, jotta se ehtii myyntiin syyskuiselle leirillemme.

Kuulo- ja tukikoirakalenterissa 2018 halutaan joka kuukausi nostaa esiin eri koira, joka on ollut yhdistyksemme piirissä koulutuksessa. Koira voi olla valmistunut, koulutuksessa, kuulo- tai tukikoira, ääniapulainen, uusi tuttavuus meille tai jo joukostamme poistunut. Kalenterin myynnillä halutaan kerätä yhdistykselle varoja ja nostaa tietoisuutta kuulo- ja tukikoirista. Seinäkalenteri on yhdistyksen ensimmäinen ja sen julkaisu on osa kuulokoirien juhlavuotta.

Toivomme kuvia ja pieniä esittelyjä koirista, esimerkiksi:
“Musti, kuulokoira, dalmatialainen. Musti tykkää uimisesta ja makkarasta. Mustista tuli kuulokoira vuonna 2010.”

Kuvien tulee olla vaakatasossa. Julkaisemme kuvan yhteydessä kuvaajan nimen, ellei toisin toivota. Jos kuva julkaistaan, omistaja saa kalenterin kiitokseksi maksutta.

Toivomme koiran pitävän kuvassa kuulo- tai tukikoiran merkkejä tai koulutusliivejä. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä! Kuvia toivotaan sisältä, ulkoa, eri keleistä!

Kuvat ja tekstit toivotaan 1.8. mennessä osoitteeseen: info@koiratukena.fi

Asiakkaiden matkakulujen harkinnanvarainen korvaus 2017

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallituksen päätöksellä (22.5.2017) yhdistys voi harkinnanvaraisesti tukea asiakkaiden koulutuskäyntien matkakuluja vuonna 2017. Mahdollisiin matkakorvauksiin vaikuttavat yhdistyksen olemassa olevat resurssit. Matkakulut koskevat asiakkaan matkaa kouluttajan luo, tai toisin päin.

Asiakkaan omavastuuosuus on 100 km/yhdensuuntainen matka. Matka-avustus on 20 snt/km omavastuun ylittävältä osuudelta. Lyhin asiakkaan ja kouluttajan välinen välimatka tarkistetaan verkon karttapalvelusta. Huom! Merkitse meno ja paluu eri riveille.

Avustus on harkinnanvarainen ja siitä päättää aina yhdistyksen hallitus seuraavassa kokouksessaan. Avustusta on mahdollista hakea takautuvasti vuonna 2017 tapahtuneista sellaisista kouluttajatapaamisista, joiden kouluttajapalkkiot ovat olleet yhdistyksen kustantamia. Saapuneet hakemukset kuitataan s-postitse.

Haku tehdään lomakkeella, joka tulostetaan ja postitetaan yhdistykselle.

Lomake löytyy materiaalipankista Word- ja PDF-muodoissa.

001-SKTY-iso-logo

 

Muutoksia taidontarkistukseen

Kuulo- tai tukikoiraksi valmistuakseen koiran tulee suorittaa ympäristötesti. Testissä tarkastellaan sen käytöstä julkisilla paikoilla.

Aiemmin valmiin kuulo- tai tukikoiran on täytynyt suorittaa ympäristötesti uudestaan, eli niin sanottu taidontarkistus, kahden vuoden välein koko työuransa. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallituksen kokouksessa 22.5. päätettiin, että jatkossa koiran on suoritettava valmistumisen jälkeen vähintään kaksi taidontarkistusta vähintään joka toinen vuosi. Toisen tarkastuksen jälkeen ID-kortti on voimassa toistaiseksi. 

Käytännössä koira siis suorittaa ympäristötestin ja valmistuu. Sitten se suorittaa testin taidontarkistuksena kahdesti, kahden vuoden välein. Toisen taidontarkistuksen jälkeen testiin ei enää tarvitse tulla. Omistaja saa koiran ID-korttiin kuitenkin vain kahden vuoden tarran. Kahden vuoden päästä omistajaa lähestytään, ellei muuta kontaktia ole ollut. Jos koira on edelleen työkäytössä, omistajalle lähetetään uusi, kaksi vuotta voimassa oleva tarra ilman lisätestausta.

Mahdolliset tiedustelut aiheesta:

Järjestösihteeri Tiina Vanhanen, tiina@koiratukena.fi

kuulokoira SKTY Minna Tallberg 1

 

Jäsenmaksukirje 2017

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ssä on jälleen aika tarkistaa jäsenrekisteri ja kerätä jäsenmaksut. Etkö vielä ole jäsen, mutta haluaisit liittyä? Nyt jäsenhakemuksen voi lähettää näppärällä lomakkeella! Voit myös lähettää samat tiedot sähköpostitse, info@koiratukena.fi

Koirienkoulutustoimintaamme tuetaan Veikkauksen tuotoilla, mutta näin pienelle yhdistykselle myös jäsenmaksut ovat merkittävä tulonlähde. Jäsenetuina muun muassa leirimme ovat edullisempia! Seuraavan kerran leireilläänkin Kunkkulan koirakeskuksessa Keski-Suomessa 9.-10.9.2017 (paikalle voi jo saapua perjantaina 8.9.). Kerromme asiasta lisää kesätiedotteessa, joka ilmestyy kesäkuun aikana!

Saathan neljä kertaa vuodessa ilmestyvän tiedotteemme sähköpostiisi? Jos et, voit tilata tästä linkistä tai lähettää sähköpostia.

Mikäli yhteystiedoissanne on ilmaantunut muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana tai niihin on tulossa muutoksia, ilmoitattehan asiasta. Muutosilmoitukset voitte ilmoittaa osoitteeseen info@koiratukena.fi tai 040 5007 347.

Osa teistä onkin jo maksanut jäsenmaksunsa etuajassa. Kiitos siitä!

Jäsenasioihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Toimiston Tiinaan: info@koiratukena.fi tai 040 5007 347.
Kiittäen,

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

 

 

Viestikenttään: Kenen jäsenmaksu, jäsentyyppi

Saajan tilinumero IBAN

FI15 2044 1800 0157 88

BIC

NDEAFIHH

Saaja Suomen kuulo- ja tukikoirat ry Tilisiirto

 

Jäsenmaksut

Varsinainen jäsen             20 €

Perhejäsen                         5 €

Kannatusjäsen (henkilö)       25 €

Maksaja  

 

 

 

Allekirjoitus Viite
Tililtä nro Eräpäivä    30.8.2017 Eur

 

Koira työssä SKTY Minna Tallberg4

 

 

Tukikoirat julkisiin tiloihin 1.6.2017 alkaen

Maa- ja metsätalousministeriön on uudistanut elintarvikehygieniaa koskevia asetuksia. Kesäkuun alusta alkaen tukikoirat saa tuoda ravintoloiden asiakastiloihin sekä ruokakauppoihin esteettä.

 

(440/01.03/2017)

18 § Eläinten pääsy elintarvikehuoneistoon

Näkövammaisen henkilön opaskoiran, kuulovammaisen henkilön kuulokoiran, fyysisesti vammaisen henkilön avustajakoiran ja muun vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustavan koiran kuten tuki- ja hypokoiran saa tuoda elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lemmikkieläimiä saa toimijan suostumuksella tuoda elintarvikehuoneiston tarjoilutiloihin. Tällaisesta suostumuksesta on ilmoitettava asiakkaille tarjoilutilan sisäänkäynnin yhteydessä.

———

Tämä asetus tulee voimaan 1. päivänä kesäkuuta 2017.

Helsingissä 16. päivänä toukokuuta 2017

 

 Mitä uusi laki käytännössä tarkoittaa?

Kuulokoirat ovat saman lain nojalla saaneet vuodesta 2007 asti mennä kaikkiin julkisiin tiloihin omistajiensa kanssa. Tässä sovelletaan yhdenvertaisuuslakia, jonka mukaan ketään ei saa syrjiä vamman tai sairauden takia. Kohtuulliset mukautukset pitää tehdä.

Koska kuulokoira saa mennä ravintolaan, se on nostettu apuvälineen asemaan eli on kohtuullinen mukautus. Lakia on siis tulkittu niin, että kuulokoira saa mennä julkisiin tiloihin. 1.6. alkaen tukikoirat ovat samassa tilanteessa.

 

Miten se vaikuttaa yhdistyksen tukikoiriin?

Se vaikuttaa siten, että jatkossa valmiit tukikoirat, joilla on ID-korttimme ja myöntämämme oikeus käyttää tukikoiran liiviä, saavat liikkua omistajiensa kanssa kuten kuulokoirat.

Koulutuksessa olevat koirat eivät vielä saa mennä samalla tavalla kaikkialle ilman esimerkiksi ravintolahenkilökunnan lupaa. Uusi laki kuitenkin auttanee siinä, että koulutuksessa oleviin koiriin suhtaudutaan jatkossa suopeammin.Kuvassa tukikoiran liivi

 

Mitä seuraavaksi?

Kuulokoiria koskee tällä hetkellä myös sellainen sääntö, ettei niiden kuljetuksesta saa periä maksua julkisessa liikenteessä. Tukikoirien tilanne on tältä osin vielä epäselvä, ja tulee selvittää.

 

Tiedustelut:
Tiina Vanhanen, järjestösihteeri
info@koiratukena.fi

 

Ympäristötesti Helsingissä 18.6.

Helsingissä pidetään ympäristötesti sunnuntaina 18.6.2017. Kellonajat sovitaan erikseen.

Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään sunnuntaina 4.6.:  info@koiratukena.fi
Ilmoittautumiset kuitataan.

Mukaan voivat ilmoittautua uudet koirakot, joille kouluttaja on suositellut osallistumista, sekä ID-kortin uusijat. ID-kortit ovat voimassa kaksi vuotta, ja uusimisen edellytyksenä on ympäristötestin suorittaminen. Kun testi on suoritettu vuoden 2017 aikana, se on voimassa vuoden 2019 loppuun.

 

Ympäristötesti Helsinki 18.6.2017 (1)

Lausuntomme asetusluonnoksesta koskien työkoiria elintarvikehuoneistossa

Lausunto luonnoksesta Maa- ja metsätalousministeriön ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamiseksi (440/01.03/2017), Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

 

Kiitämme Maa- ja metsätalousministeriöltä saamastamme lausuntopyynnöstä. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry kannattaa lakimuutosta pienellä sanamuodon muutoksella.

Uudessa luonnostellussa asetuksessa sanamuoto on seuraava:

18 § Eläinten pääsy elintarvikehuoneistoon

Opaskoiran, kuulokoiran ja muun avustajakoiran saa tuoda elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lemmikkieläimiä saa toimijan suostumuksella tuoda elintarvikehuoneiston tarjoilutiloihin. Tällaisesta suostumuksesta on ilmoitettava asiakkaille tarjoilutilan sisäänkäynnin yhteydessä.

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2017.
Helsingissä xx päivänä toukokuuta 2017

 

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallitus ehdottaa, että ilmaus ”muu avustajakoira” muutettaisiin muotoon ”muu vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustava koira”. Ilmaus ”avustajakoira” on vakiintunut puhekielessä tarkoittamaan liikuntaesteisen henkilön avustajakoiraa. Toivomme lakitekstissä avattavan, että kyse on vammaista tai pitkäaikaissairasta avustavasta koirasta.

Toivomme lain olevan tarpeeksi selkeä arjen tilanteissa esimerkiksi ravintolahenkilökunnalle selitettäväksi. Ehdotuksemme (muutos tummennettu)

 

18 § Eläinten pääsy elintarvikehuoneistoon

 Näkövammaisen henkilön opaskoiran, liikuntavammaisen henkilön avustajakoiran, kuulovammaisen henkilön kuulokoiran sekä muun vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustavan koiran saa tuoda elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lemmikkieläimiä saa toimijan suostumuksella tuoda elintarvikehuoneiston tarjoilutiloihin. Tällaisesta suostumuksesta on ilmoitettava asiakkaille tarjoilutilan sisäänkäynnin yhteydessä.

 

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n puolesta,

Kristiina Torp, puheenjohtaja

 

Lisätiedot:
Tiina Vanhanen, järjestösihteeri
info@koiratukena.fi