Kuulokoirien juhlavuosi 2017

Kuulokoirien juhlavuosi blogibanneri

Lisäys 1.6.2017: tukikoiran kanssa julkisiin tiloihin!

Huikeaa! Juhlavuoden eräs tavoite toteutuikin yllättävän nopeasti. Kesäkuun alusta alkaen tukikoiran käyttäjällä on oikeus kulkea koiransa kanssa julkisissa tiloissa!

Vielä tosin riittää työtä tälläkin saralla. Kuulokoirasta ei saa periä julkisessa liikenteessä veloitusta. Tukikoirien osalta tilanne on vielä epäselvä.

Tietoisuutta kuulokoirista, tukea tukikoirille

Kuulokoirien juhlavuodesta lyhyesti suomalaisella viittomakielellä

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry on julistanut vuoden 2017 kuulokoirien juhlavuodeksi. Juhlavuoden tavoitteena on lisätä tietoisuutta kuulokoirista ja niiden käyttäjien oikeuksista. Lisäksi haluamme ajaa samoja oikeuksia myös tukikoirien käyttäjille.


Oikeus liikkua kuulokoiran kanssa

Vuosi 2017 on merkittävä suomalaiselle kuulokoiratoiminnalle. On kulunut 10 vuotta kuulokoiran käyttäjille tärkeästä virstanpylväästä, vapautuneesta mahdollisuudesta liikkua koiran kanssa.

Lokakuussa 2007 Sosiaali- ja terveysministeriö antoi uuden asetuksen elintarvikehuoneistojen hygieniasta. Uudessa asetuksessa säädettiin, että esimerkiksi ravintolaan ja kauppaan, jonne ei normaalisti saanut tuoda eläimiä,  sai nyt tuoda opaskoiran tai avustajakoiran lisäksi myös kuulokoiran. Säädös on voimassa nykyään Maa- ja metsätalousministeriön asetuksena.


Kuulokoira on arjen apuväline

Kuulokoira on omistajalleen paitsi kumppani, myös arjen apuväline. Se kertoo äänistä, joita omistaja itse ei voi kuulla. Näitä ääniä ovat esimerkiksi puhelimen piippaus, ovikello tai palohälytin. Kuulokoiran tiedetään Suomessa esimerkiksi pelastaneen omistajansa hengen tulipalossa. Koiran tunnistaa kuulokoiran merkistä, joka on ommeltu joko liiveihin tai valjaisiin.

Yhdenvertaisuuslain nojalla ketään ei Suomessa saa syrjiä esimerkiksi vamman takia. Siksi käytettyjä apuvälineitä pitää voida mahdollisuuksien mukaan käyttää. Kuulokoiran kanssa pitää voida mennä  liikennevälineisiin, kauppaan, sairaalaan, minne vain julkisiin tiloihin. Kun muiden vakavat allergiat ovat ongelma koiran kanssa kulkiessa, on pyrittävä ratkaisemaan ongelmat niin, ettei ketään syrjittäisi, ei allergikkoja eikä kuulokoiran käyttäjiä.


Tietoisuutta lisättävä

Vuonna 2017 kuulokoiria on Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n kautta valmistunut kolmisenkymmentä. Määrä on pieni, mutta kuulokoirakoulutukseen hakeutuu yhä enemmän ihmisiä. Siksi nyt, 10 vuotta uuden säädöksen voimaantulosta, on hyvä herätellä tietoisuutta tästä hyötykoirien tyypistä. Kuulokoira on arvokas apu monen arjessa.

Vielä töitä on tehtävänä. Pyrimme jatkossakin ajamaan kuulokoirien käyttäjien asemaa. Lisäksi aloitamme aktiivisen työn pitkäaikaissairaiden ihmisten tukikoirien aseman vahvistamiseksi.

Pyrimme vuonna 2017 lisäämään yleisön tietoisuutta kuulo- ja tukikoirista käytännön keinoin. Pyrimme esimerkiksi julkaisemaan sosiaalisen median kanavissamme maaliskuusta alkaen kuukausittain yhden kuulo- tai tukikoiran tai sellaiseksi koulutuksessa olevan koiran esittelyn. Lisäksi käymme aktiivisesti esittelemässä kuulo- ja tukikoiria eri tilaisuuksissa, kuten ennenkin. Loppuvuodesta julkaistaan vuodelle 2018 kuulo- ja tukikoirakalenteri, jossa koiria myös esitellään. Näin paitsi tuomme kuulo- ja tukikoirat kenen tahansa arkeen ja kotiin, myös keräämme varoja toimintaamme.


Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry on työskennellyt kuulokoirien koulutuksen eteen jo vuodesta 1993. Tuolloin yhdistyksen nimi oli Kuulokoirayhdistys. Sittemmin olemme laajentaneet toimintaamme tukikoiriin.

Lue lisää yhdistyksestä


Sosiaalinen media

Facebook Suomen kuulo- ja tukikoirat ry
Twitter @koiratukena
Instagram @koiratukena

Haluatko jakaa kuulokoiratietoisuutta somessa? Tykkää kanavistamme ja jaa oheista mainoskuvaamme! Käytä hashtageja #kuulokoira2017 ja #koiratukena

Kuulokoirienvuosi2017

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Tiina Vanhanen, järjestösihteeri
Suomen kuulo- ja tukikoirat ry
info@koiratukena.fi
040 5007 347