Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Koiran hankinta

Voit hakeutua koulutukseen minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, monirotuisetkin ovat tervetulleita. Tärkeintä on, että koira on terve, sosiaalinen sekä hyvin motivoitavissa. Emme kuitenkaan suosittele kuulo- tai tukikoiraksi rotuja, joilla on erityisen paljon perinnöllisiä sairauksia tai epäterveitä piirteitä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat esimerkiksi haitata koiran keskittymistä työtehtäviin, lisätä epämukavuutta sekä kipua. Hajutunnistusta vaativat tehtävät voivat olla lyhytkuonoisille koirille haastavia. Koulutusvaihe edellyttää koiralta vahvaa nuuhkimista, mikä on lyhytkuonoisille koirille raskasta ja uuvuttavaa. Tämän vuoksi emme suosittele diabeetikon- ja epileptikon tukikoiriksi lyhytkuonoisia rotuja. Kuulo- ja tukikoiran tehtävä on liikkua apuna julkisilla paikolla, siksi tehtävään eivät sovellu myöskään aggressiiviset, arat eivätkä omistajaansa vahvasti puolustavat yksilöt.

Koulutukseen tulevan koiran on oltava ohjaajan oma. Yhdistyksen asiakuutta ei voi hakea sijoituskoiran kanssa. Koiran on oltava yhdistyksen asiakuuden alkaessa vähintään 10 kuukauden ikäinen ja enintään 5-vuotias. Asiakashakemuksen voit kuitenkin tehdä heti, kun koira on saapunut kotiin.

Jos olet vasta miettimässä itsellesi sopivaa rotua tai hankkimassa uutta pentua, voit tarvittaessa kysyä neuvoa yhteistyökouluttajiltamme. On tärkeää, että koirasi on rotuominaisuuksiltaan mahdollisimman sopiva juuri sinun tarpeisiisi, ja että löydät myös mahdollisimman hyvän yksilön.

Kun olet päättänyt, minkä rotuisen koiran haluat, tutustu kyseisen rotuyhdistyksen kasvattajalistaan. Kasvattajia kannattaa lähestyä puhelimitse, jolloin saat varmimmin vastauksen heidän tulevista pentusuunnitelmistaan. Tukikoiran tehtävään kannattaa valita rauhallinen, avoin ja utelias tuumailija, joka ei ole arka eikä joukon johtajakaan. Tarkkaile myös pennun vanhempia, erityisesti emää, millainen hoivaaja se on. Perintötekijät vaikuttavat luonnollisesti yksilön persoonallisuuden kehittymiseen, mutta emon hoivalla on yksilön kehitykseen perintötekijöitä suurempi merkitys. Kasvattajan kokemukseen ja mielipiteeseen sinulle sopivasta pennusta kannattaa kuunnella.