Kuulokoira

Kuulokoira koulutetaan reagoimaan sen omistajalle tärkeisiin ääniin, joita tämä itse ei voi kuulla. Koira ilmaisee äänet omistajalleen tassulla koskettamalla tai tönäisemällä kuonolla. Tämän jälkeen koira vie omistajansa äänilähteen luo. Tavallisimpia koirien ilmaisemia ääniä ovat puhelin, palohälytin, ovikello ja herätyskello.

Videolla koira reagoi herätyskelloon. Ei puhetta, ei tekstitystä. Teksti jatkuu videon alla.

Kuulokoira on monipuolinen apu, joka toimii sekä sisällä että ulkona. Kuulokoirasta on hyötyä sekä huonokuuloiselle että kuurolle. Kuulokoira parantaa monin tavoin omistajansa elämänlaatua ja lisää myös tunnetta oman elämän hallinnasta. Koirasta on apua arkipäivän kuulemisongelmiin, ja lisäksi koira voi helpottaa myös kuulovamman aiheuttamaa eristäytymistä.  Koira edistää sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia mm. viemällä omistajansa säännöllisesti ulkoilemaan.

Yhdistyksen hyväksymäksi kuulokoiraksi todetaan koira, joka on osallistunut yhdistyksen järjestämiin koulutusviikonlopuihin 1&2, on suorittanut yhdistyksen edellyttämän käytöstestauksen, osaa todennetusti ilmaista vähintään kolme ääntä, kunkin kolmessa eri ympäristössä ja läpäisee kaupunkikokeen hyväksytysti.  Viralliseksi hyväksytty kuulokoira saa statuksesta kertovan ID-kortin, ja voi käyttää kuulokoiran merkkiä liiveissä tai valjaissa.