Kuulokoira

Kuulokoira koulutetaan reagoimaan sen omistajalle tärkeisiin ääniin, joita tämä itse ei voi kuulla. Koira ilmaisee äänet omistajalleen tassulla koskettamalla tai tönäisemällä kuonolla. Tämän jälkeen koira vie omistajansa äänilähteen luo. Tavallisimpia koirien ilmaisemia ääniä ovat puhelin, palohälytin, ovikello ja herätyskello.

Videolla koira reagoi herätyskelloon. Ei puhetta, ei tekstitystä. Teksti jatkuu videon alla.


Kuulokoira on monipuolinen apu, joka toimii sekä sisällä että ulkona. Kuulokoirasta on hyötyä sekä huonokuuloiselle että kuurolle. Kuulokoira parantaa monin tavoin omistajansa elämänlaatua ja lisää myös tunnetta oman elämän hallinnasta. Koirasta on apua arkipäivän kuulemisongelmiin, mutta toisaalta koira helpottaa kuulovamman aiheuttamaa eristäytymistä. Koira tuo myönteisiä kokemuksia ja tuntemuksia omistajalleen, sillä sen kanssa voi olla vuorovaikutussuhteessa; antaa ja saada, opettaa ja oppia. Koira edistää sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia mm. viemällä omistajansa säännöllisesti ulkoilemaan.

Yhdistyksen hyväksymäksi kuulokoiraksi todetaan koira, joka on suorittanut yhdistyksen edellyttämän käytöstestauksen ja osaa ilmaista vähintään kolme ääntä, kunkin kolmessa eri ympäristössä. Lisäksi koiran omistaja on tehnyt yhdistyksen kanssa kirjallisen koulutussopimuksen ja on osallistunut kuulokoirien koulutusviikonloppuihin I ja II. Hyväksytty kuulokoira saa luvan käyttää kuulokoiran merkkiä liiveissä tai valjaissa.