Koulutukseen hakeminen

Yhdistyksen hallitus valitsee vuosittain tammi-helmikuussa uudet asiakkaat. Asiakasvalinnat tehdään hakemuksen ja haastattelun perusteella.  Asiakashakemus toimitetaan postitse yhdistyksen osoitteeseen:

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry
Valkea talo
Ilkantie 4
00400 Helsinki


Vuoden 2020 aikataulu

Joulukuussa 2019 saamme tietää rahoituksemme vuodelle 2020 ja tiedämme, montako uutta asiakassuhdetta voidaan aloittaa. Koulutus alkaa yhteisellä koulutusviikonlopulla maaliskuussa.

Vuoden 2020 uudet asiakkaat päätetään vuodenvaihteessa 2019-2020 hakemusten, haastatteluiden ja tarvittaessa jononumeron perusteella.

HUOMIOITHAN, että koiran tulee olla suorittanut Kiva koirakansalainen -testi ennen kuin koulutus voidaan maaliskuussa 2020 aloittaa.


Millainen koira?

Kuulo- tai tukikoiraksi voidaan kouluttaa melkein minkä tahansa rotuinen koira. Yhdistys ei kuitenkaan suosittele kuulo- tai tukikoiraksi hankittavan rotuja, joilla on erityisen paljon perinnöllisiä sairauksia tai epäterveitä piirteitä. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat haitata koiran keskittymistä. Diabeteskoiran tehtävä voi olla vaikea kovin lyhytkuonoisille koirille, koska se vaatii haistelua.

Kuulo- tai tukikoira ei saa olla vartioiva, kovin arka eikä puolustaa omistajaansa. Koiran on hakuhetkellä oltava noin 1-3 vuoden ikäinen ja perustottelevainen. Yhdistys neuvoo jäseniään sopivan koiran hankinnassa. Parhaan tuen kuulo- tai tukikoiran hankintaan ja koulutukseen saa liittymällä jäseneksi jo ennen pennun hankintaa.


Omistajan vastuu

Koiran koulutuksesta vastaa asiakas, tai asiakkaan ollessa lapsi tämän huoltaja. Koulutus kestää yleensä pari vuotta, ja vaatii aikaa ja motivoituneisuutta. Yhteistyökouluttaja kouluttaa ensisijaisesti koiran ohjaajaa eli omistajaa, ei koiraa. Kouluttaja seuraa koulutuksen edistymistä sekä antaa vinkkejä ja kotitehtäviä.

Onnistuneessa koulutuksessa koiran ohjaaja sitoutuu tehtävien tekemiseen ja koiran kouluttamiseen myös tapaamisten välissä. Tapaamisia on lähtökohtaisesti puoli tuntia viikossa, mutta esimerkiksi välimatkojen takia tästä voidaan joustaa ja tavata esimerkiksi tunti kerran kahdessa viikossa.

Koulutus perustuu koiran positiiviseen kannustamiseen. Emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa koiraa kohtaa.

One thought on “Koulutukseen hakeminen

Kommentointi on suljettu.