Voisinko kouluttaa omasta koirastani kuulo- tai tukikoiran?
Mahdollistamme sinua kouluttamaan omasta koirastasi itsellesi tai perheenjäsenellesi kuulo- tai tukikoiran arjen apulaiseksi, turvaksi ja omahoidon tueksi. Voit hakeutua koulutukseen joko pennun tai jo aikuisen koiran kanssa. Yhteistyökouluttajamme auttaa sinua onnistumaan. Hän on tukenasi koulutuksessa ja seuraa koulutuksen edistymistä. Varsinainen käytännön koulutus jää kuitenkin sinun vastuullesi. Onkin tärkeää, että sitoudut säännölliseen harjoittelemiseen kouluttajaltasi saamiesi ohjeiden ja koulutussuunnitelman mukaisesti. Sinun tulee myös raportoida kuukausittain edistymisestänne kouluttajalle. Siten voimme varmistaa, että pääset tavoitteeseesi. Sinulla on mahdollisuus tavata kouluttajaasi joka kuukausi kahden tunnin ajan.
Koska joudut vastaamaan itse koirasi kouluttamisesta, terveydentilasi tulee olla riittävän hyvä, jotta tämä onnistuu. Kouluttajan luona käyminen sekä yhdistyksen leireille osallistuminen edellyttävät mahdollisuutta liikkua ja matkustaa hieman pidempiäkin matkoja. Tarvittaessa voit käyttää koulutuksen apuna myös avustajaa. Hänen tulee olla kuitenkin käytettävissäsi koko koulutusprosessin ajan.
Koulutuksen pituus riippuu koiran iästä, oppimishistoriasta sekä ohjaajan kyvyistä kouluttaa koiraa. Koiran kouluttaminen pennusta tukikoiraksi kestää kokonaisuudessaan noin 1,5 – 2 vuotta. Aikuisen, hyvin sosiaalistetun ja peruskoulutuksen saaneen koiran kouluttaminen kestää noin 0,5- 1 vuotta.
Onko koirani sopiva tehtävään?
Voit hakeutua koulutukseen minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, monirotuisetkin ovat tervetulleita. Tärkeintä on, että koira on terve, sosiaalinen sekä hyvin motivoitavissa. Emme kuitenkaan suosittele kuulo- tai tukikoiraksi rotuja, joilla on erityisen paljon perinnöllisiä sairauksia tai epäterveitä piirteitä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat esimerkiksi haitata koiran keskittymistä työtehtäviin, lisätä epämukavuutta sekä kipua. Hajutunnistusta vaativat tehtävät voivat olla lyhytkuonoisille koirille haastavia. Koulutusvaihe edellyttää koiralta vahvaa nuuhkimista, mikä on lyhytkuonoisille koirille raskasta ja uuvuttavaa. Tämän vuoksi emme suosittele diabeetikon- ja epileptikon tukikoiriksi lyhytkuonoisia rotuja. Kuulo- ja tukikoiran tehtävä on liikkua apuna julkisilla paikolla, siksi tehtävään eivät sovellu myöskään aggressiiviset, arat eivätkä omistajaansa vahvasti puolustavat yksilöt.
Koulutukseen tulevan koiran on oltava ohjaajan oma. Yhdistyksen asiakuutta ei voi hakea sijoituskoiran kanssa. Koiran on oltava yhdistyksen asiakuuden alkaessa vähintään 10 kuukauden ikäinen ja enintään 5-vuotias. Asiakashakemuksen voit kuitenkin tehdä heti, kun koira on saapunut kotiin.
Kustannukset
Koulutukset yhteistyökouluttajan luona ovat asiakkaille maksuttomia. Kouluttajan kanssa voi myös sopia kotikäynneistä, jolloin asiakas vastaa kouluttajan mahdollisista matkakorvauksista. Asiakas vastaa omista matkakuluistaan koulutuksiin, lähijaksoille sekä ympäristötestiin, lisäksi lähijaksosta peritään pieni omavastuumaksu.