Vaatimukset koiralle ja ohjaajalle

Kuulo- tai tukikoiraksi voidaan kouluttaa melkein minkä tahansa rotuinen koira. Yhdistys ei kuitenkaan suosittele kuulo- tai tukikoiraksi hankittavan rotuja, joilla on erityisen paljon perinnöllisiä sairauksia tai epäterveitä piirteitä. Kuulo- tai tukikoira ei saa olla vartioiva, kovin arka eikä puolustaa omistajaansa.

Koiran on hakuhetkellä oltava noin 1-3 vuoden ikäinen ja perustottelevainen. Yhdistys neuvoo jäseniään sopivan koiran hankinnassa. Parhaan tuen kuulo- tai tukikoiran hankintaan ja koulutukseen saa liittymällä jäseneksi jo ennen pennun hankintaa.

Koiran koulutuksesta vastaa asiakas, tai asiakkaan ollessa lapsi tämän huoltaja. Koulutus kestää yleensä pari vuotta, ja vaatii aikaa ja motivoituneisuutta. Yhteistyökouluttaja kouluttaa ensisijaisesti koiran ohjaajaa eli omistajaa, ei koiraa. Kouluttaja seuraa koulutuksen edistymistä sekä antaa vinkkejä ja kotitehtäviä. Onnistuneessa koulutuksessa koiran ohjaaja sitoutuu tehtävien tekemiseen ja koiran kouluttamiseen myös tapaamisten välissä. Tapaamisia on lähtökohtaisesti puoli tuntia viikossa, mutta esimerkiksi välimatkojen takia tästä voidaan joustaa ja tavata esimerkiksi tunti kerran kahdessa viikossa.

Koulutus perustuu koiran positiiviseen kannustamiseen. Emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa koiraa kohtaa.

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli kiinnostuit kuulo- tai tukikoirasta!

Yhteistyökouluttajamme