Kysyttyä

UKK eli Usein kysytyt kysymykset

Etkö löydä listasta vastausta kysymykseesi? Lähetä meille sähköpostia! info@koiratukena.fi

Vaaditaanko asiakkaaksenne hakevalta tiettyä kuulon rajaa tai sairauden vaikeusastetta?

Emme ole asettaneet kuulo- tai tukikoirakoulutukseen tällaisia rajauksia. Hakemuksessa kysytään eri tavoin sitä, miten kuulokoira voisi auttaa elämässä. Kuulo- tai tukoira on toki apuväline, mutta mikään ulkopuolinen taho ei sitä myönnä, vaan koulutuksessa on asiakkaan oma koira. Siksi yhdistyksen hallitus, joka valitsee asiakkaat, arvioi hakemuksen perusteella kuulokoirakoulutuksen järkevyyttä ja luottaa asiakkaan sanaan ja omaan arvioon siitä, että kuulo- tai tukikoirasta olisi hyötyä.

Mitä eroa on “asiakkaalla”, “käyttäjällä” ja “koiran omistajalla”?
käyttäjä = se, jota koira auttaa
omistaja = koiran omistaja
asiakas = koulutuksessa oleva koiran tuleva käyttäjä tai koulutuksesta vastaava omainen

Toisinaan koiraa koulutetaan esimerkiksi lapselle, silloin omistaja ja ensisijaisessa koulutusvastuussa oleva on tietenkin aikuinen. Yleensä tietenkin käyttäjä ja omistaja ovat sama henkilö.

Voinko saada kauttanne koiran?
Emme välitä koiria. Asiakkaamme täytyy hankkia itse koira, jonka kanssa hän hakee koulutukseemme. Voimme kuitenkin antaa vinkkejä roduista ja muutenkin neuvoa koiran hankinnassa.

Minkä rotuinen koiran pitää olla?

Rotukirjo kuulo- ja tukikoirilla on laaja. Emme nykyään anna rotulistoja, sillä koiran luonne on tärkein. Kannattaa miettiä, millaisen koiran haluaa perheenjäsenekseen. Samalla kannattaa kuitenkin miettä rodun suhteen esimerkiksi omia edellytyksiä koiran koulutukseen, sekä sitä, ettei kuulo- tai tukikoira saa olla liian suojeleva.

Lisäksi yhdistys suosittelee kiinnittämään huomiota koiran terveyteen. Brakykefaalisia (lyhytkuonoisia) koiria emme suosittele koulutukseen.

Pitääkö koiran olla leikattu?
Koiran ei tarvitse olla leikattu. Koiran leikkaaminen on omistajan oma päätös. Asiasta toki voi keskustella yhdistyksen yhteistyökouluttajan kanssa, jos leikkaamisen toivotaan vaikuttavan koiran käytökseen.

Koulutatteko psyykkisen tuen koiria?
Psyykkisen tuen koirat eivät kuulu yhdistyksemme koulutuksen piiriin. Yhdistyksemme kautta koulutetaan tukikoiria, jotka auttavat fyysisten sairauksien kanssa ja niillä on selkeitä, niille koulutettuja tehtäviä.

Voiko teiltä ostaa kuulo- tai tukikoiran liivin?
Emme myy liivejä.  Myönnämme kauttamme koulutetuille ja valmistuneille koirille oikeuden käyttää merkkejämme. Olemme rekisteröineet omat merkkimme kuulo- ja tukikoirille. Nämä merkit osoittavat, että olemme todenneet koiran täyttäneen työ- ja käytösvaatimuksemme.

Asiakkaillemme toki tilaamme liivejä joissa nämä myönnetyt merkit ovat, ja asiakkaat maksavat meille takaisin tilaamisesta syntyneet kustannukset. Muut eivät kauttamme voi liivejä tilata.

Paljonko kuulo- tai tukikoiran kouluttaminen maksaa?
Suurimman osan koulutuskustannuksista maksaa yhdistys. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi tapaamiset yhteistyökouluttajan kanssa ja asiakkaille lainattavat koulutusliivit. Asiakkaille syntyy seuraavia kuluja: kahden koulutusviikonlopun osallistumismaksut (yht. noin 150-200 e/hlö), matkat kouluttajan luo, valmiin koiran liivit (n. 20-25 e/kpl), sekä kaikki normaaliin koiranomistamiseen liittyvät kulut. Kuulo- tai tukikoiran eläinlääkäri- tai ruokakustannukset eivät ole Kela-korvauksen piirissä.

Mistä saatte rahoituksenne?
Toimimme pääasiassa Veikkauksen tuotoilla. Lisäksi meitä voi tukea jäsenmaksuin ja ostamalla tuotteitamme verkkokaupastamme. Taloutemme on läpinäkyvää, ja edellisten vuosien tuloslaskelmia voi pyytää toimistoltamme. Veikkauksen tuotoilla rahoitetut avustukset ovat julkisia.