Mukaan Koiramessuille? Ilmoittaudu viimeistään 6.10.

Koiramessut-logo

Olemme tuttuun tapaan mukana Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa 7.-8.12.2019. Yhdistyksellämme on tiski Suomen Kennelliiton Hyötykoira-alueella. Mukana ovat myös muun muassa opaskoirat, poliisikoirat ja tullikoirat.

Etsimmekin jälleen vapaaehtoisia päivystämään tiskille noin tunnin tai kahden vuoroihin aikavälillä klo 9-17. Paikalle toivomme erityisesti valmiita ja koulutuksessa olevia tuki- ja kuulokoiria. Tiskillä esittelemme toimintaamme, vastaamme kysymyksiin ja jaamme esitteitä. Vapaaehtoiset saavat kulkuluvat alueelle. Mahdolliset tulkit he tilaavat itse.

Tänä vuonna tarvitsemme ilmoittautumisia erityisen aikaisin. Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi viimeistään sunnuntaina 6.10. sähköpostitse: info@koiratukena.fi

22.8.: Kalenteria kootaan taas, kuvien lähetysaikaa pidennetty 8.9. asti

SKTY ry kalenteri 2019 kansi

päivitys 22.8.: Kuvien lähetysaikaa on pidennetty 8.9. saakka

Tälle vuodelle 2019 julkaisimme syksyllä seinäkalenterin, joka myytiin loppuun jo ennen joulua! Nyt on taas aika ruveta keräämään kuvia ensi vuoden 2020 kalenteriin. Jos siis haluat oman koirasi mukaan, kannattaa kuvia ruveta ottamaan vuoden mittaan, jotta saamme kuvia eri säissä, sisällä ja ulkona! Kuvia toivotaan elokuuhun 2019 mennessä. Kalenteri julkaistaan taas syksyllä, jotta se ehtii myyntiin syysleirille.

Kuulo- ja tukikoirakalenterissa nostetaan joka kuukausi esiin eri koira, joka on ollut yhdistyksemme piirissä koulutuksessa. Koira voi olla valmistunut, koulutuksessa, kuulo- tai tukikoira, ääni- tai tukiapulainen, uusi tuttavuus meille tai jo joukostamme poistunut. Kalenterin myynnillä halutaan kerätä yhdistykselle varoja ja lisätä tietoisuutta toiminnastamme. Toivomme kuvia ja pieniä esittelyjä koirista, esimerkiksi:

“Musti, kuulokoira, dalmatialainen. Musti tykkää uimisesta ja makkarasta. Mustista tuli kuulokoira vuonna 2010.”

Koiran tulee pitää kuvissa kuulo- tai tukikoiran merkkejä tai koulutusliivejä. Kuvien tulee olla vaakatasossa. Julkaisemme kuvan yhteydessä kuvaajan nimen, ellei toisin toivota. Kerrothan samalla, saako yhdistys käyttää kuvaa muussa viestinnässään. Jos kuva julkaistaan, koiran omistaja ja valokuvan ottaja saavat kalenterin kiitokseksi maksutta.

Kalenterissa voi mahdollisesti olla myös maksettua mainossisältöä painokulujen kattamiseksi kokonaan tai osittain. Näin pyrimme varmistamaan, että kalenterin myyntituotot menevät mahdollisimman suurilta osin yhdistyksen toimintaan.

Kuvat ja tekstit toivotaan 1.8. mennessä osoitteeseen: info@koiratukena.fi

 

Ilmoittautuminen syysleirille 27.-29.9.2019 alkanut!

Syysleiri 2019

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n syysleiri tulee taas! Tällä kertaa suuntaamme Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukseen Nurmekseen, Pohjois-Karjalaan. Viikonloppu on yhdistyksemme jäsenille ja toiminnasta kiinnostuneille leiriviikonloppu, ja koulutuksessa oleville toinen koulutusviikonloppu.

PAIKKA: Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus Nurmeksessa
AIKA: 27.-29.9. (pe 27.9. vain saapuminen, saapua voi myös la 28.9. aamuna)

Ohjelma julkaistaan lähempänä leiriä. Toiminta tapahtuu pääasiassa Navetassa tai ulkona.

Kuten viime vuonna, nytkin jakaannumme ryhmiin muun muassa sen mukaan, onko koirakko koulutuksessa vai ei.

Koulutuksessa olevat asiakkaat ovat etusijalla ilmoittautumisessa, ja heille olemme laskeneet tietyn kiintiön osallistujamäärästä. Odotamme paikalle yhteensä noin kahtakymmentä koiraa ja neljääkymmentä ihmistä. Emme sijoita toisilleen vieraita koiria samoihin huoneisiin.


Ilmoittautuminen // MUOKATTU 6.9.

Ilmoittautumista on jatkettu 15.9. saakka. Otamme tarvittaessa ihmisiä jonotuslistalle.

Ilmoittautumislomake


Saapuminen
Paikalle voi saapua perjantaina 27.9. illalla klo 15 alkaen, tai lauantaina 28.9. ennen klo 9. Ohjelma alkaa lauantaiaamuna. Sunnuntaina 29.9. ohjelma päättyy iltapäivällä.

Saapuminen perjantaina: Iltapalaa on tarjolla perjantaina klo 18-20. Avaimet saat päärakennuksen vastaanotosta. Jos saavut paikalle klo 20 jälkeen, ilmoitathan siitä etukäteen. Vastaanotto sulkeutuu klo 20, ja sen jälkeen avaimet saa järjestösihteeri Tiinalta sovitusti.

Saapuminen lauantaina: Syömme aamiaista klo 8-9 päärakennuksessa. Ohjelma alkaa tilassa, jonka nimi on Navetta. Saat avaimet huoneeseesi aulasta.

Miten paikalle
Nurmekseen pääsee oman auton lisäksi junalla ja linja-autolla. Jos verkkopalvelut eivät tarjoa yhteyttä oman paikkakuntasi ja Nurmeksen välillä, kokeile vaihtoehtoa Joensuu-Nurmes. Julkisilla liikennevälineillä tulijat voivat esimerkiksi sopia etukäteen taksin jaosta perille saakka. Tästä kannattaa ottaa yhteyttä etukäteen järjestösihteeri Tiinaan.


Ohjelmasta

Ohjelmassa on tiedossa muun muassa lajiesittelyitä, koiran hyvinvointia, koulutuksen aloittaneille tutustumista yhdistyksen toimintaan ja koulutuksessa pidempään olleille ympäristötestin harjoittelua. Tarkka ohjelma  aikatauluineen julkaistaan ja lähetetään ilmoittautuneille ennen leiriä.


Osallistumismaksut
Leiristä lähetetään ilmoittautuneille erillinen lasku ennen leiriä.

yhdistyksen jäsenet: aikuiset 60e/hlö, lapset alle 15 v. 10 e/hlö
muut: aikuiset 80 e/hlö, lapset alle 15 v. 15 e /hlö

Henkilöt, jotka eivät yövy leirikeskuksessa, osallistuvat leirille puoleen hintaan.

Majoitus Omat huoneet Rantatuvassa. Käytävillä WC:t, suihkut ja pienet yhteiskeittiöt, joiden jääkaapeissa voi säilyttää omia ihmisten ja koirien ruokia. Mahdollisuus myös majoittua muualla, jolloin osallistumismaksu puoleen hintaan.
Ruokailut järjestetään päärakennuksessa (Kartanohotelli)  ja ne kuuluvat osallistumismaksuun.

Esteettömyys, tulkit, kuuloesteettömyys
Yhdistyksellä on käytössään FM-laite. Kerrothan etukäteen, jos haluat käyttää sitä. Tulkit tilataan itse. Ilmoittautumislomakkeessa kysytään erikseen, onko tulkkaukselle tarvetta. Yhteystiedoksi tulkeille voi antaa järjestösihteeri Tiinan tiedot.

Tilat ovat esteettömät niin, että ruokailutoihin kierretään sivuovesta, ja majoitustiloissa ensimmäinen kerros on esteetön. Tilojen  esteettömyydestä on lisätietoa Hyvärilän verkkosivuilla. Kerrothan ilmoittautumislomakkeessa esteettömyystarpeista, jotta osaamme varata sinulle oikeanlaisen huoneen ja ottaa sinut muutenkin huomioon. Ota tarvittaessa yhteyttä järjestösihteeri Tiinaan.

Huomoitavaa? Kysymyksiä?

Ilmoittautumislomakkeen lopussa kysytään erityisesti huomioitavia seikkoja. Jos lomake tuottaa hankaluuksia tai sinulla on kysyttävää, käännythän järjestösihteeri Tiina Vanhasen puoleen Facebookissa (Tiina Koiratukena) tai sähköpostitse, info@koiratukena.fi

 

 

Kaupunkitesti Helsingissä 18.8. // ilmoittautumisaikaa jatkettu

Pieni luppakorvainen koira (tanskalais-ruotsalainen pihakoira) katsoo kameraan). koiralla on yllään vihreät liivit, joissa lukee "koulutuksessa, älä häiritse" ja Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n merkki. Taustalla asfalttia.

MUOKKAUS 6.8.
Testissä on tilaa, ja ilmoittautumista on jatkettu sunnuntaihin 11.8. saakka.

—-

Helsingin keskustassa pidetään kaupunkitesti sunnuntaina 18.8.2019. Kellonajat sovitaan erikseen.

Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään sunnuntaina 11.8. info@koiratukena.fi
Ilmoittautumiset kuitataan. Mukaan mahtuu rajallinen määrä koirakoita. Testiin menee n. tunti per koirakko, sisältäen lyhyen loppukeskustelun testaajien kanssa.

Mukaan voivat ilmoittautua vain yhdistyksen koulutuksessa olevat koirakot ja ID-kortin uusijat. ID-kortin uusijat voivat suorittaa joko kaupunkitestin tai vanhanmallisen ympäristötestin. Koulutuksessa olevista mukaan voivat ilmoittautua koirakot, joille kouluttaja on suositellut osallistumista. ID-kortit ovat voimassa kaksi vuotta, ja uusimisen edellytyksenä on ympäristötestin suorittaminen. Kun testi on suoritettu vuoden 2019 aikana, se on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Kaupunkitestin sisältö

Vanhanmallisen ympäristötestin sisältö

Kesätiedote 2019

Taas on aika kausitiedotteen!

Seuraava kausitiedote julkaistaan syksyllä. Muuten toimintaamme voi seurata nettisivuilta (www.koiratukena.fi) ja Facebook-seinältämme (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry) sekä Instagramissa ja Twitterissä (molemmissa @koiratukena).

Tiedotteemme voi  tilata sähköpostiin tai tilauksen perua omilla lomakkeillaan.

Terveisin,

Järjestösihteeri Tiina
tiina@koiratukena.fi
Facebook: Tiina Koiratukena

 Koira, jolla on päässä Hyvärilä-pipo

Syysleiri pidetään Hyvärilän nuorisokeskuksessa Nurmeksessa. Lue lisää kohdasta “Tulevaa”.

Ajankohtaista

Ensi vuodelle taas kalenteri, kuvat elokuun alkuun mennessä!

Tälle vuodelle 2019 julkaisimme syksyllä seinäkalenterin, joka myytiin loppuun jo ennen joulua! Nyt on taas aika ruveta keräämään kuvia ensi vuoden 2020 kalenteriin. Jos siis haluat oman koirasi mukaan, kannattaa kuvia ruveta ottamaan vuoden mittaan, jotta saamme kuvia eri säissä, sisällä ja ulkona! Kuvia toivotaan elokuuhun 2019 mennessä. Kalenteri julkaistaan taas syksyllä, jotta se ehtii myyntiin syysleirille.

Lue lisää

Keistä Vuoden vapaaehtoinen ja Vuoden koirakko 2019?

Nyt on taas aika ehdottaa Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n Vuoden vapaaehtoista ja Vuoden koirakkoa! Voit ehdottaa molempia tai vain toista, ja antaa halutessasi perusteluja. Ehdotuksia kerätään 1.9. asti.  Tämän jälkeen yhdistyksen hallitus päättää, keille nämä arvonimet tänä vuonna annetaan! Valitut kutsutaan kunniavieraiksi Kuulo- ja tukikoirapäivään Helsinkiin 26. lokakuuta. Tarvittaessa palkinnot voidaan postittaa.

Ketkä sinusta ansaitsevat sinusta erityisesti kiitoksia tänä vuonna? Voit antaa ehdotuksesi tällä lomakkeella tai sähköpostitse info@koiratukena.fi

Lue lisää

Uusia kouluttajia Sipoossa ja Turun seudulla

Yhdistyksen toimintaan on tullut mukaan kaksi uutta yhteistyökouluttajaa. Sipoossa kuulo- ja tukikoiria kouluttaa nyt Jobs for Dogsin Päivi Romppainen. Päivi on erikoistunut etenkin diabeetikon tukikoirien koulutukseen. Turun seudulla asiakkaitamme kouluttaa edelleen Vainuvoiman Anna Loimaranta, mutta jatkossa Vainuvoimalla käyvät asiakkaamme voivat varata aikoja myös Liina Saloselle.

Uusi kaupunkikoe käyttöön

Kuulo- ja tukikoiran kaupunkikoe on uusi, päivitetty testimme kuulo- ja tukikoirien käytöksen tarkasteluun. Kuulo- ja tukikoirien käyttäjillä on oikeus kulkea koiransa kanssa julkisissa tiloissa. Siksi valmistuakseen koiran tulee osoittaa liikkuvansa julkisissa tiloissa ongelmitta. Ennen koetta koirakon on pitänyt suorittaa Kiva koirakansalainen.

Uusi testi korvaa vanhan ympäristötestin tammikuusta 2019 alkaen. Testiä kuvaileva dokumentti on aiempaa pidempi, koska siinä on pyritty yksityiskohtaisempaan selittämiseen kuin aiemmassa ympäristötestissä. Tätä ovat toivoneet niin kouluttajat kuin asiakkaatkin.

Lue lisää

Kiva Koirakansalainen -testi pakolliseksi

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry on muuttamassa kuulo- ja tukikoirakoulutuksen käytöstestausta. Vuodesta 2019 alkaen Kiva Koirakansalainen -testi pitää suorittaa koulutuksen aikana ennen yhdistyksen omaan testiin osallistumista. Vuodesta 2020 alkaen testin hyväksytty suorittaminen edellytetään ennen kuulo- tai tukikoirakoulutuksen aloittamista. Testin voi suorittaa missä tahansa missä sitä tarjotaan. Kivan Koirakansalaisen voi korvata myös suoritetulla palveluskoirien käytöskokeella eli BH-kokeella.

Lue lisää muutoksesta

Ääni- ja tukiapulaisiakin koulutetaan myös jatkossa

Ääni- ja tukiapulaiset auttavat kotioloissa. Ne osaavat työtehtävänsä, eli joko äänien ilmaisun tai tukikoiran tehtävät, mutta eivät jostain syystä suorita käytöstestiä. Nämäkin koirat ovat tarpeellisia, ja auttavat käyttäjiään heidän arjessaan. Näille koirille ei myönnetä kuulo- tai tukikoiran merkkiä eikä niiden kanssa ole oikeutta kulkea julkisissa tiloissa.

Kuitenkin osalle hakijoista olisi hyötyä ääni- tai tukiapulaisesta, mutta käytöstestien suoritus oman koiran kanssa ei ole syystä tai toisesta mahdollista. Jos Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n asiakkaaksi haluava ei voi tai halua suorittaa Kivaa Koirakansalaista eikä yhdistyksen kaupunkitestiä, voi hän hakea myös apulaiskoulutukseen.

Lue lisää

Epilepsiakoiria ei toistaiseksi kouluteta

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallitus on pitkällisen pohdinnan jälkeen päättänyt, että toistaiseksi yhdsityksen piirissä aloiteta uusia epilepsiakoirakoulutuksia. Yhdistyksen koulutuksessa on ollut pieni epilepsiakoirien pilottiryhmä. Kokeilua ei toistaiseksi jatketa.

Lue lisää

Tulevaa

Syysleiri ja II koulutusviikonloppu 27.-29.9. Nurmeksessa

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n perinteinen syysleiri järjestetään taas vuonna 2019, tällä kertaa aivan syyskuun lopussa 27.-29.9. Hyvärilän nuorisokeskuksessa Nurmeksessa. Viikonlopun yhteydessä järjestetään myös kuulo- tai tukikoirakoulutuksesa olevien toinen koulutusviikonloppu. Ohjelmassa on mukavaa yhdessäoloa, koiramaista menoa, ja tietenkin leiriolympialaiset! Paikalle ovat lämpimästi tervetulleita kaikki toiminnastamme kiinnostuneet.

Ilmoittautumislomake ja ohjelma julkaistaan kesän aikana

Kuulo- ja tukikoirapäivä 26.10. Helsingissä

Joka toinen vuosi järjestettävä Kuulo- ja tukikoirapäivä on taas tulossa! Tapahtumassa keräämme varoja toimintaamme. Ohjelmassa on vieraileva luennoitsija, arpajaiset ja Vuoden vapaaehtoisen ja Vuoden koirakon julkistus.

Paikka on Helsingin Kuuloyhdistyksen Helkan tupa Helsingin Haagassa. Tila on esteetön ja siellä on induktiosilmukka. Lisäksi yhdistyksen FM-laite tulee olemaan käytössä.

Lisätietoja on tulossa lähempänä tapahtumaa! Laitathan päivät jo kalenteriisi.

Mukana taas Koiramessuilla 7.-8.12.2019 Helsingissä

Perinteiseen tapaan olemme jälleen joulukuussa mukana Koiramessuilla Suomen Kennelliiton hyötykoirien alueella. Meillä on jälleen oma tiski, jossa esittelemme toimintaamme. Lisäksi esiinnymme hyötykoiralavalla. Messut pidetään 7.-8.12. Helsingin Messukeskuksessa. Lisätietoja tulee ja vapaaehtoisilmoittautuminen avataan syksyllä.

Mediassa

Oletko ollut koirasi kanssa esimerkiksi paikallislehdessä? Kerro siitä vastaamalla tähän uutiskirjeeseen!

Keistä Vuoden vapaaehtoinen ja Vuoden koirakko 2019?

Lancashirenkarjakoira on Tean sylissä oikealla. Vasemmalla Hanna Pekkarinen hieman kumartuneena raidallisessa paidassa. Hanna rapsuttelee Berttaa, joka nuolee hänen kasvojaan. Tea katsoo Berttaa ja Hannaa hymyillen.

Kuvassa oikealla Vuoden koirakko 2017 Tea Mattila-Kähkölä ja kuulokoiraksi sittemmin valmistunut Bertta. Vasemmalla heitä onnittelee yhdistyksen hallituksen jäsen Hanna Pekkarinen.

 

Nyt on taas aika ehdottaa Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n Vuoden vapaaehtoista ja Vuoden koirakkoa! Voit ehdottaa molempia tai vain toista, ja antaa halutessasi perusteluja. Ehdotuksia kerätään 1.9. asti.  Tämän jälkeen yhdistyksen hallitus päättää, keille nämä arvonimet tänä vuonna annetaan! Valitut kutsutaan kunniavieraiksi Kuulo- ja tukikoirapäivään Helsinkiin 26. lokakuuta. Tarvittaessa palkinnot voidaan postittaa.

Vuoden vapaaehtoinen voi olla kuka tahansa yhdistyksen eteen vapaaehtoisena aikaansa ja panostaan antanut henkilö. Vuoden koirakko voi olla mikä tahansa tänä vuonna jollain tavalla kunnostautunut yhdistyksen kautta valmistunut tai koulutuksessa oleva koirakko. Viime vuonna Vuoden vapaaehtoisena palkittiin testaaja ja koulutusviikonloppujen vapaaehtoinen Janda Käyhkö, ja Vuoden koirakkona Outi Siirtola ja kuulo- ja tukikoira Ada.

Viime vuonna kä ansaitsevat sinusta erityisesti kiitoksia tänä vuonna? Voit antaa ehdotuksesi tällä lomakkeella tai sähköpostitse info@koiratukena.fi

Mikä maksaa? Katsaus yhdistyksen vuoden 2018 talouteen

Juttu on julkaistu Kuulo- ja tukikoiralehdessä 1/2019

Teksti: Tiina Vanhanen
Kirjoittaja on yhdistyksen järjestösihteeri.

 

Yhdistyksen taloudenpidossa pyritään läpinäkyvyyteen, ja talouden tunnusluvut jaetaan jäsenistölle vuosittain vuosikokouksen yhteydessä. Joskus vain se, mitä näkyy, voi vaikuttaa hämmentävältä. Käydäänpä hieman siis taloutta läpi! Esitetyt summat on pyöristetty lähimpään sataan euroon.

 

Paljonko kouluttaminen maksaa?

Kuva kuulo- tai tukikoira hinta 2500 eTätä kysytään usein, ja kysymys on hyvä.Valmiin kuulo- tai tukikoiran rahallista arvoa on hankala arvioida. Eri asiakkaat käyttävät yhdistyksen kustantamia koulutuspalveluita eri määriä. Koulutusviikonlopuista on suoria kuluja, mutta myös järjestösihteerin aika koulutusviikonloppujen järjestämisessä maksaa. Koulutukseen menee totta kai myös asiakkaiden rahaa, esimerkiksi matkoihin kouluttajan luo. Lisäksi asiakas itse käyttää koulutukseen paljon aikaa. Arvioidaan kuitenkin nyt sitä summaa, jolla yhdistys tukee koiran koulutusta ja valmistumista.

Jos asiakas käy koirankouluttajan luona maksimimäärän eli puoli tuntia viikossa, ja koira valmistuu puolessatoista vuodessa, koulu-tuskuluja tulee loma-ajat huomioiden noin 2000 euroa per koira. Koulutusviikonloppujen kulut ovat noin 500 euroa per koirakko, josta asiakas maksaa noin 70 euroa.Se toisaalta tasaantuu, kun testaa-misesta, koulutusliiveistä ja ID-kortista tulee yhdistykselle lähes satanen maksettavaa.

Jos siis koulutuksen arvo lasketaan pelkästään suorien kulujen mukaan, valmiin koiran arvo olisi noin 2500 euroa. Käyttäjälleen kuulo- tai tukikoira on tietenkin mittaamattoman arvokas.


Kahden pinkan kirjanpito

Toimimme pääasiassa Veikkauksen tuotoilla. Nämä tuotot jakaa ja rahojen käyttöä valvoo Stea, eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus. Yhdistys hakee vuosittain Stealta rahaa seuraavalle vuodelle, joka ehdottaa puolestaan sopivia avustuskohteita Sosiaali- ja terveysministeriölle. Kun Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt ehdotuksen, rahoja voidaan alkaa tilittää yhdistykselle.

Veikkauksen tuottojen käyttöä sanelevat tiukat säännöt. Rahojen käytöstä ja yhdistyksen toiminnasta on raportoitava eri tavoin. Kirjanpidossamme puhutaan varsinaisesta toiminnasta: se on toimintaa, johon Veikkauksen tuottoja saamme käyttää. Se on toimintaa, joka liittyy esimerkiksi koirien koulutukseen, valmiiden koirien testaukseen, koulutuksviikonloppujen järjestämiseen ja asiakkaiden tukemiseen. Se on sitä ydintoimintaa, jonka takia yhdistys on olemassa. Muuta toimintaa, eli yhdistystoimintaa, ovat esimerkiksi Kuulo- ja tukikoirapäivien pitäminen, verkko-kauppa ja tämän lehden tekeminen. Siksi yhdistyksemme kirjanpidossa on kaksi osuutta: varsinainen toiminta ja yhdistystoimnta.


Varsinaisen toiminnan kulut: 53 300 euroa

Vuonna 2018 varsinaisen toiminnan kulupuolella oli 53 300 euroa. Tähän kuuluvat ne kulut, joilla varsinaista toimintaa toteutetaan. Yhdistyksen varainhankinnalla hankitaan sukanvarteen puskurirahaa, jolla tulojen ja menojen mahdollinen ero kavennetaan. Siitä kerrotaan lisää yhdistystoiminnan tuloissa.

Ympyräkaavio. oikealta alkaen myötäpäivään: Henkilöstökulut 48%, toimiston vuokra 3%, kouluttajat 22%, koulutusviikonloput 16%, materiaalikulut ja testaukset 3%, muut kulut 8%

Suurin yksittäinen kuluerä olivat ja ovat henkilöstökulut, 25 500 euroa. Se on lähes puolet varsinaisen toiminnan menoista. Ne kaikki liittyvät järjestösihteerin työsuhteeseen: palkkaan (vuonna 2018 kuukausipalkka 1700 euroa 80% työajalla, lisäksi satunnaisia lisiä), työterveyteen, ja muihin maksuihin.

Toiseksi suurin yksittäinen kuluerä ovat yhdistyksen koulutuskustannukset. Kouluttajien palkkioihin käytettiin viime vuonna 11 500 euroa eli 22% toiminnan kuluista. Jos koiraa kouluttava asiakas käy säännöllisesti kouluttajan luona, hänen arvioidaan puolentoista vuoden koulutuksen aikana käyttävän kouluttajan palveluita 2000 euron arvosta, eli noin 1300 eurolla vuodessa. Viime vuonna meillä oli kerrallaan noin 30 koulutuksessa olevaa koirakkoa, joista osa valmistui vuoden aikana. Joukosta suinkaan kaikki eivät koulutustunteja näin paljon käyttäneet. Osa koulutti paljon itsenäisesti omasta halustaan tai välimatkojen takia, osa keskeytti koulutuksen, osa piti taukoa, osa valmistui nopeammin kuin puolessatoista vuodessa. Viime vuonna koiria valmistui seitsemän.

Kuuloalan monitoimitalossa Valkeassa talossa sijaitsevan toimistoon vuokraan kului 150 euroa kuussa eli 1800 euroa, 3% kuluista. Toimisto toimii myös varastotilana ja kokoukset pidetään sen yhteydessä olevassa tilassa.

Koulutusviikonloppuihin, eli kevään ja syksyn viikonloppuihin, kului 8400 euroa eli 16% kuluista. Kuluissa on laskettu myös syysleirin kulut, sillä kaikille avoin syysleiri ja syksyn koulutusviikonloppu järjestetään yhdessä. Kevään koulutusviikonloput on tarkoitettu vain koulutuksessa oleville asiakkaille. Suurin osa näistä kuluista on leirikeskusten vuokrakuluja.

Materiaalikulut ja testaukset olivat 1 600 euroa eli 3% kuluista. Tästä testaukset olivat vain noin 300 euroa, ja summalla maksetaan testaajille syntyviä kuluja. Suurin materiaalikulusyöppö ovat ihmisten ja koirien liivit, jotka maksavat noin 30 euroa kappale. Siksi onkin tärkeää palauttaa lainaliivit aina takaisin koulutuksen päätyttyä, jotta seuraava saisi ne nopeammin. Materiaalikulujen toivotaan laskevan lähivuosina, kun samat liivit pääsevät käyttöön useammille.

Muita kuluja olivat laitehankinnat, esitteiden painatukset, kokouskulut, postikulut, toimiston muut tarpeet ja muut toiminnan kannalta tarpeelliset mutta yksinään pienet kulut. Muita kuluja syntyi 4 500 euroa eli 8% toimintakuluista.

 

Varsinaisen toiminnan tuotot: 52 600 euroa

Vuonna 2018 varsinaisen toiminnan tulopuolella oli 52 600 euroa. Tästä suurin osa, 46 100 euroa eli 88%, oli Veikkauksen tuottoja eli soste-avustusta (sosiaali- ja terveysalan järjestöt). Tästä 43 800 euroa oli tälle vuodelle myönnettyä rahaa, loput viime vuodelle. Rahaa jää yleensä hieman yli seuraavalle kalenterivuodelle, jotta saadaan edellisen vuoden asiat hoidettua loppuun ennen uuden tuen saapumista.

Ympyräkaavio. Myötäpäivään oikealta alkaen: Soste-avustus 88%, Asiakas ja osallistumismaksut 5%, muut sponsorituotot ja avustukset 7%

Asiakas- ja osallistumismaksut, 2800 euroa, ovat syysleirin ja koulutusviikonlopun osallistumismaksuja.

Muita sponsorituottoja ja avustuksia varsinaiselle toiminnallemme saimme viime vuonna 3700 euroa. Toimintaa tukivat Ladies Kennel Club, Nutrolin, Kuulon tuki ry, DNA oy, Lions Club Helsinki-Huopalahti ja Sporttirakki.

 

Yhdistystoiminnan tuotot: 3 200 euroa

Yhdistystoiminnassa liikkuvat rahat ovat huomattavasti pienempiä kuin varsinaisessa toiminnassa. Yhdistystoiminta kuitenkin tukee varsinaista toimintaa, ja sillä luodaan säästöjä niin sanotusti pahan päivän varalle.

Ympyräkaavio. Myötäpäivään oikealta alkaen: Varainhankinnant tuotot 44%, Jäsenmaksut 37%, muut tuotot 19%

Suurimma tuotot tulivat varainhankinnasta, 1400 euroa eli 44% tuotoista. Näitä tuottoja ovat kalenterin ja muiden verkkokaupan tuotteiden myynti sekä match show’n tuotot. Toiseksi suurimmat tuotot tulivat jäsenmaksuista, 1 200 euroa eli 37% tuloista. Jäseniä yhdistyksellä on noin sata, ja he maksavat vuosittain jäsenmaksua jäsenmaksuluokkansa mukaan 5-25 euroa vuodessa. Loput, 600 euroa, ovat esimerkiksi lahjoituksia ja korkotuottoja.

Yhdistystoiminnan kulut: 6 600 euroa

Mutta mitäs ihmettä? Yhdistystoiminnan kulut viime vuonna olivat kaksinkertaiset tuloihin verrattuna!

Ympyräkaavio. Oikealla sinisellä: varainhankinnan kulut 48%. Vasemmalla punaisella Muut kulut 52%

Vuonna 2018 teimme paljon investointeja. Muihin kuluihin (3 400 euroa) kuuluu hankkimamme kuulon apuväline, FM-laite, joka maksoi 3100 euroa. Sen rahoittivat Hau-Hau Champion, jolta saimme edeltävänä vuonna 1500 euroa laitehankintoihin, ja Kuulon tuki ry, jonka 1500 euron tuki näkyy varsinaisen toiminnan tuotoissa ulkopuolisena rahoituksena toimintaan. Lisäksi muissa kuluissa ovat muun muassa yhdistyksen jäsenmaksu Suomen Kennelliitossa ja muut pienet kulut.

Varainhankinnan kuluihin (3 200 euroa) kuuluvat investoinnit verkkokaupan inventaarioon noin tuhannella eurolla, verkkokaupan sivukulut, match show’n järjestäminen, ja kalenterin ja lehden painokulut. Verkkokauppaan hankittiin viime vuonna namitaskuja ja naksuttimia, joita myydään myös jatkossa.

Lehden painokulut, noin 300 euroa per lehti, kuuluvat tähän luokkaan, koska lehdessä julkaisemme yhteistyökumppaneidemme mainoksia. Nämä tulot taas näkyvät varsinaisen toiminnan tuloissa, koska ne on tarkoitettu varsinaiseen toimintaamme. Sponsoreiden kanssa sovitaan erilaisia näkyvyyspaketteja, joihin kuuluu mainoksia sosiaalisessa mediassa ja lehdessämme. Samoin kalenterissa julkaistaan sponsoreiden mainoksia, jotta toimintaan saataisiin mahdollisimman paljon varoja.

Yhdistystoiminta on paitsi mukavaa, se myös tukee varsinaista toimintaa. Varsinainen toiminta on kaiken toimin-tamme ytimessä, ja ilman sitä yhdistystä ei ole. Kiitos siis kaikille toiminnassa viime vuonna mukana olleille ja toimintaa tukeneille! Jokainen kalenteri, jäsenmaksu, naksutin ja namipussi on askel kohti kuulo- ja tukikoirien koulutusta.

Epilepsiakoiria ei toistaiseksi kouluteta

Hyötykoiraseminaari remu tai ponu (3)

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n hallitus on pitkällisen pohdinnan jälkeen päättänyt, ettei yhdistyksen piirissä toistaiseksi aloiteta uusia epilepsiakoirakoulutuksia. Yhdistyksen koulutuksessa on ollut pieni epilepsiakoirien pilottiryhmä. Kokeilua ei toistaiseksi jatket. Hallitus on todennut, ettei yhdistyksellä ole riittävästi kokemusta epilepsiakoirista, ja resurssien ollessa rajalliset on asiaan paneutuminen haastavaa.

Kuitenkin, jos koirakko on ollut epilepsiakoirakoulutuksessa yhteistyökouluttajalla omakustanteisesti, voidaan koira kouluttajan lausunnon ja Kiva koirakansalainen -testin hyväksytyn suorituksen perusteella ottaa kaupunkitestiin. Lisäksi koirakon tulee osallistua koulutusviikonloppuihin. Kaupunkitestin ja koulutusviikonloput suoritettuaan koira voi kouluttajan lausunnon perusteella valmistua epilepsiakoiraksi.