Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Koiran hankinta

Yhdistyksemme kautta koulutettavat kuulo- ja tukikoirat ovat aina asiakkaiden omia koiria. Koulutukseen voi hakea lähes minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, monirotuisetkin ovat tervetulleita. Tärkeintä on, että koira on terve, sosiaalinen ja hyvin motivoitavissa. Virallisella kuulo- ja tukikoiralla on oikeus liikkua omistajansa kanssa kaikilla, ja siksi tehtävään eivät sovellu aggressiiviset, arat eivätkä omistajaansa vahvasti puolustavat yksilöt. Koulutukseen ei voi hakea lyhytkuonoisen, eikä alkuperältään laumanvartija- tai taistelurotuisen koiran kanssa. Koulutukseen tulevan koiran on oltava ohjaajan oma, koulutukseen ei siis voi hakea sijoituskoiran kanssa. Koiran on oltava koulutusvuoden alkaessa vähintään 1 vuoden ikäinen ja enintään 4-vuotias.

Koiran hankintaa miettiessä on hyvä tutustua itselle sopiviin rotuihin ja niiden kasvattajiin hyvissä ajoin. Rotuyhdistysten pentuneuvojat osaavat kertoa lisää omasta rodustaan ja sen kasvattajista. Sopivan kasvattajan ja pentueen löydyttyä, kannattaa keskustella kasvattajan kanssa juuri itselle sopivasta yksilöstä. Kuulo- tai tukikoiran tehtävään kannattaa valita rauhallinen, avoin ja utelias tuumailija, joka ei ole arka eikä joukon johtajakaan. Tarkkaile myös pennun vanhempia, erityisesti emää, millainen hoivaaja se on. Perintötekijät vaikuttavat luonnollisesti yksilön persoonallisuuden kehittymiseen, mutta emon hoivalla on yksilön kehitykseen perintötekijöitä suurempi merkitys.

On tärkeää, että kuulo- tai tukikoiraksi koulutettava koirasi on ominaisuuksiltaan mahdollisimman sopiva juuri tähän tarkoitukseen ja sinun tarpeisiisi. Jos olet vasta miettimässä itsellesi sopivaa rotua tai hankkimassa uutta pentua, voit tarvittaessa kysyä neuvoa yhteistyökouluttajiltamme, joiden tiedot löytyvät nettisivuiltamme kohdasta ”yhteystiedot”. Huomioithan, että yhteistyökouluttajiemme neuvontapalvelut ovat maksullisia. Yhdistyksen toimistolla ei valitettavasti ole resursseja neuvoa koiran hankintaan liittyvissä kysymyksissä.