Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Koulutus

Voisinko kouluttaa omasta koirastani kuulo- tai tukikoiran?
Mahdollistamme sinua kouluttamaan omasta koirastasi itsellesi tai perheenjäsenellesi kuulo- tai tukikoiran arjen apulaiseksi, turvaksi ja omahoidon tueksi. Jokaiselle koulutuksen aloittavalle koirakolle nimetään oma yhteistyökouluttaja, joka auttaa sinua onnistumaan. Hän on tukenasi koulutuksessa ja seuraa koulutuksen edistymistä. Varsinainen käytännön koulutus jää kuitenkin sinun vastuullesi. Onkin tärkeää, että sitoudut säännölliseen harjoittelemiseen kouluttajaltasi saamiesi ohjeiden ja koulutussuunnitelman mukaisesti. Sinun tulee myös raportoida kuukausittain edistymisestänne kouluttajalle. Siten voimme varmistaa, että pääset tavoitteeseesi. Sinulla on mahdollisuus tavata kouluttajaasi joka kuukausi kahden tunnin ajan.

Koska joudut vastaamaan itse koirasi kouluttamisesta, terveydentilasi tulee olla riittävän hyvä, jotta tämä onnistuu. Kouluttajan luona käyminen sekä yhdistyksen kahdelle lähijaksolle osallistuminen edellyttävät mahdollisuutta liikkua ja matkustaa hieman pidempiäkin matkoja. Tarvittaessa voit käyttää koulutuksen apuna myös avustajaa. Hänen tulee olla kuitenkin käytettävissäsi koko koulutusprosessin ajan.

Koulutuksen pituus riippuu koiran iästä, oppimishistoriasta sekä ohjaajan kyvyistä kouluttaa koiraa. Koiran kouluttaminen pennusta tukikoiraksi kestää kokonaisuudessaan noin 1,5 – 2 vuotta.

Onko koirani sopiva tehtävään?
Voit hakeutua koulutukseen lähes minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, monirotuisetkin ovat tervetulleita. Tärkeintä on, että koira on terve, sosiaalinen ja hyvin motivoitavissa. Virallisella kuulo- ja tukikoiralla on oikeus liikkua omistajansa kanssa kaikilla, ja siksi tehtävään eivät sovellu aggressiiviset, arat eivätkä omistajaansa vahvasti puolustavat yksilöt. Koulutukseen ei voi hakea lyhytkuonoisen, eikä alkuperältään laumanvartija- tai taistelurotuisen koiran kanssa.

Koulutukseen tulevan koiran on oltava ohjaajan oma, koulutukseen ei siis voi hakea sijoituskoiran kanssa. Koiran on oltava koulutusvuoden alkaessa vähintään 1 vuoden ikäinen ja enintään 4-vuotias.

Koulutuksen hinta
Koulutuskokonaisuuden omavastuu on 250 euroa, joka laskutetaan koulutukseen valituilta koirakoilta tammi-helmikuussa. Lisäksi lähijaksoista peritään 90 euron omavastuumaksu. Käynnit yhteistyökouluttajan luona ovat maksuttomia, mutta asiakas vastaa itse matkakuluistaan oman kouluttajansa luokse.

Virallinen hyötykoiran status
Yhdistyksemme kautta valmistuvat kuulo- ja tukikoirat saavat virallisen hyötykoiran statuksen,  ja niillä on lain suoma oikeus kulkea käyttäjänsä mukana kaikkialle. Virallisen kuulo- ja tukikoiran tunnistaa työliiveistä ja ID-kortista.

Koulutuspolku 2025